Limmen Ludiek stopt na 20 jaar

En zwaait af met een reüniefeestavond

Limmen – Zaterdag 31 oktober zal stichting Limmen Ludiek om 20.30 uur in de Heeren van Limmen tijdens een feestelijke reünieavond afzwaaien. Dit willen ze doen samen met alle vrijwilligers uit het verleden, sponsoren, media, dorpsgenoten, burgemeester en wethouders, oud bestuursleden en huidige bestuursleden. Al weken gonst het in het dorp rond. Wat gaat Limmen Ludiek dit jaar weer uit de hoge hoed toveren? Het antwoord is: Niets. Het bestuur zwaait af en zet er een punt achter. Geen ludiek wereldrecord in Limmen in 2020 of de toekomst. Maar ze gaan wel samen gezellig terugkijken met een borreltje in de hand op al het moois wat er in 20 jaar is beleefd, neergezet en bereikt.

Na ‘De grootste cocktail’ (2001), ‘De grootste bierkrattenpiramide’ (2005), ‘De hoogste LEGO-toren’ (2010)  en ‘Het grootste kurkenmozaïek’ (2015) komt er dus geen vervolg in 2020. Het bestuur van Limmen Ludiek heeft deze beslissing niet over één nacht ijs genomen, maar heeft deze met pijn in het hart moeten nemen. De veranderende tijdgeest, wetgeving en persoonlijke en werk gerelateerde omstandigheden van de vijf huidige bestuursleden, liggen hieraan ten grondslag. Ook het onvermijdelijke vertrek na acht jaar uit De Kurkenhof afgelopen december, wat toch het thuishonk was geworden van Limmen Ludiek, werkte niet echt mee.

2001, De grootste cocktail van de Benelux
Oktober 2000 zaten Rob Otte, Kees de Jong en Andre Koopman gezellig een biertje met elkaar te drinken en naarmate de avond vorderde werd de gespreksstof minder serieus en steeds onsamenhangender. Op een gegeven moment kwam de ophanden zijnde ‘annexatie’ van Limmen door Castricum in 2001 ter sprake. Dat mochten we als Limmen toch niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Op die bewuste avond is het ludieke zaadje geplant voor stichting Limmen Ludiek en de vier Guinness Book of Worldrecords die later zouden volgen.

De 3 vrienden zaten toen met zijn drieën in de carnavalsvereniging De Uylespieghels waar zij hun ludieke idee van het maken van een heuse cocktail in een supergroot echt cocktailglas van maar liefst 2001 liter in de vergadering brachten. Omdat het event buiten het officiële carnavalsseizoen werd geplant (mei 2001), was het voor de rest van de raad van elf een vrije keuze om wel of niet mee te doen. De hele raad van elf vond het een super idee en deden allemaal mee. Maar het zou wel een eenmalige actie zijn wat de raad van elf betrof. En zo was het eerste officiële record in Limmen een feit. Nog geen wereldrecord, maar wel al een beneluxrecord.

Voor Otte, de Jong en Koopman smaakte het cocktailevent wel naar meer en zo werd stichting Limmen Ludiek officieel door de drie vrienden opgericht. En er werd statutair vastgelegd om met een cyclus van om de vijf jaar iets ludieks te organiseren tijdens een meerdaags evenement, te beginnen in 2005. In de tijd die volgde werd het bestuur al snel van drie naar vijf vergroot. Door de jaren heen kwamen en gingen bestuursleden, maar de laatste jaren was de samenstelling stabiel met Kees de Jong (2000), Andre Koopman (2000), Jack Burgering (2001), Gitta Beentjes – Rommel (2012) en Jan Glorie (2014).

2005, De grootste bierkrattenpiramide van de wereld
In 2005 werd een succesvolle poging ondernomen om de grootste piramide van de wereld te maken van bierkratten. Dat was nog niet één, twee, drie op een achternamiddag georganiseerd. Want hoe kom je in godsnaam aan ruim 63.000 lege bierkratten? Welnu na een belrondje langs Nederlands grootste brouwerijen zei Bavaria uit Lieshout gelijk “Ja”. Maar hoe komen die kratten dan naar Limmen, hoeveel ruimte heb je nodig om ruim 63.000 lege kratten op te slaan, hoeveel dagen moet je bouwen om alles op elkaar te krijgen, wie gaat dat dan doen en met z’n hoe velen, waar halen we een betaalbare feesttent vandaan, hoe zit het met beveiliging en vergunningen, we hebben sponsoren nodig wie gaat die benaderen, hoe leg je contact met het Guinness Book et cetera? Veel vragen waar alle bestuursleden samen met een aantal eerste ring vrijwilligers dagen, weken, maanden, jaren mee bezig waren om beantwoord te krijgen. Allemaal voor dat ene weekend in juni 2005 waar het moest gebeuren en het gebeurde ook, dankzij de honderden vrijwilligers die hielpen. De bierkrattenpiramide werd gemaakt met uiteindelijk 63.365 bierkratten. En duizenden nieuwsgierige bezoekers kwamen naar Limmen om de blauwe piramide van Limmen te bewonderen. Het was dat weekend twee dagen lang een groot feest in Limmen.

2010, De hoogste LEGO-toren van de wereld
Met het bierkratten stapelen in 2005 was er een kwaliteit standaard neergelegd waar in 2010 minimaal aan voldaan moet worden, maar liefst overtroffen. Om ook de jeugd van Limmen en omstreken bij het evenement te betrekken ontstond het idee om de hoogste LEGO-toren van de wereld te gaan bouwen. Jong en oud vinden LEGO leuk en dit concept sloeg daarom ook enorm aan. Het event ging van twee naar vier dagen. Naast het feitelijk bouwen van de LEGO-toren van 30 meter en 52 centimeter door jong en oud werd er ook een culinaire dineravond georganiseerd met verschillende restaurants uit de regio, was er een muzikale korenavond en werd er een fantastische LEGO-tentoonstelling in de sporthal uitgestald. Limmen Ludiek had zich toch weer overtroffen met dit evenement.

2015, Het grootste kurkenmozaïek van de wereld
Wat moest er nu toch weer voor 2015 verzonnen worden. Vergadering na vergadering volgden, maar het ultieme idee kwam maar niet. Tot op een vergaderavond waar de wijn rijkelijk vloeide en het bestuur ten einde raad was, was daar dan opeens het idee. Een van de bestuursleden was tijdens de vergadering met de wijnkurken van de leeg gedronken wijnflessen aan het spelen. “Waarom gaan we niet mozaïeken met kurken? Limmers kunnen goed mozaïeken toch?” Het hele bestuur was enthousiast zonder nog echt na te denken over de vragen als: wat is dan groot, wat moet het ontwerp worden, hoeveel kurken hebben we nodig, waar gaan we ze vandaan halen en waar gaan we het allemaal opslaan en maken? Maar ook dit event werd weer een groot meerdaags succes, mede door de vele gezellige kurken sorteer- en kurkendruk-avonden in De Kurkenhof in de twee jaar voor het uiteindelijke event. Het vierdaags evenement had vele hoogtepunten door onder andere een spetterend optreden van The Dirty Daddies (waar moeders en dochters in Limmen het nog steeds over hebben) en natuurlijk de spectaculaire onthulling met muziek en lichtshow van het 180 vierkante meter grote kurkenmozaïek met maar liefst 401.371 gebruikte wijnkurken.

2020, het concept ‘Blik op de Toekomst’ lag kant en klaar
Al vroeg in 2016 werden de eerste vergaderingen gehouden voor het evenement van 2020 en een conceptidee was er ook al vlot. Of het haalbaar was wist Limmen Ludiek toen nog niet. In de loop van 2016 werden de eerste contacten gelegd met een grote Nederlandse partij die 300% nodig was voor dit bizarre idee. Deze partij zegde in 2017 toe om met Limmen Ludiek in zee te gaan. Maar door een directie wisseling bij dat bedrijf later in het jaar kwam alles begin 2018 toch op losse schroeven te staan. Na weken van onderhandelen kwam uiteindelijk het bedrijf terug op hun beslissing en wilde toch leveren wat ze eerder hadden beloofd. Maar in dezelfde periode kregen alle bestuursleden los van elkaar te maken met persoonlijke en werk gerelateerde omstandigheden die er flink inhakten waardoor Limmen Ludiek negen maanden op plan twee kwam. Toen 2019 begon en iedereen alles weer een beetje op de rit had staan, ging de factor tijd Limmen Ludiek tegenwerken. En Limmen Ludiek wist dat ze uit De Kurkenhof zouden moeten voor het einde van dat jaar. Deze Kurkenhof was nu juist zo broodnodig voor het evenement in 2020.

Uiteindelijk hebben de bestuursleden elkaar medio 2019 eens diep in de ogen aangekeken om met pijn in hart te moeten constateren dat een evenement in 2020 niet haalbaar was. Er is zelfs overwogen om alles één jaar op te schuiven, maar ook dat bleek niet mogelijk door verschillende oorzaken.

31 oktober, de gezelligste reünie van het jaar in de Heeren van Limmen
Eind 2019 is uiteindelijk unaniem besloten om het 20-jarige jubileum van stichting Limmen Ludiek oktober dit jaar aan te grijpen om er mee te stoppen. Deze reünie zal plaatsvinden in de Heeren van Limmen met natuurlijk een lekker stuk muziek. De entree voor deze bijzondere reünie feestavond gaat gratis zijn. Er gaan te zijner tijd gratis entreevouchers in omloop komen waar ook nog twee leuke verrassingen aan vast zullen zitten. In mei zal meer bekend worden gemaakt met betrekking tot het verkrijgen van deze gratis entreevouchers. Hou de media tegen die tijd maar goed in de gaten.

Het bestuur van Limmen Ludiek hoopt zaterdagavond 31 oktober veel oud bestuursleden, vrijwilligers, sponsoren, media en fans van Limmen Ludiek te mogen begroeten om samen dit jubileum met elkaar te vieren met het ophalen van sterke verhalen en ludieke anekdotes.