Lilian en Jonas winnaars Groot Dictee

Woensdagavond 18 november was het Groot Dictee Castricum in de bibliotheek aldaar waarbij ouderen de strijd aanbonden tegen jongeren. Er waren circa veertig deelnemers: senioren en junioren, leerlingen van het Bonhoeffer- en het J. P. Thijsse College. Het dictee werd dit jaar voor de vierde keer geschreven door Hanneke Klinkert, oud-docente Nederlands van het Bonhoeffercollege en ging onder andere over de columnist/schrijver A.L. Snijders, die in het kader van de actie Nederland leest een bundel korte verhalen heeft samengesteld die gratis is uitgedeeld door de bibliotheek.

De moeilijke woorden uit deze verhalen werden ingebed in een verhaal over de ontvangst van Syrische vluchtelingen door ‘Castricum Verwelkomt‘  in het Huis van Hilde waar vele plaatselijke organisaties als Muttathara, de werkgroep Oud-Castricum en Platform Behoud Zanderij ten tonele gevoerd werden. Schrijver/essayist Cyrille Offermans, die docent Nederlands is geweest, las het dictee voor. Bij de senioren werd de eerste prijs behaald door Lilian Schreuder met slechts vier fouten. De vier voorafgaande jaren won ze ook al de eerste prijs. Lilian is 68 en heeft tientallen boeken uit het Engels vertaald. De tweede prijs bij de senioren ging naar Herman Heijne met negen fouten en de derde prijs naar Minka van den Berg  met elf fouten. Zij won vorig jaar de tweede prijs.

De junioren maakten ook dit jaar meer fouten dan de senioren; bij de winnaars scheelde dat maar liefst tien fouten, wellicht door het gebruik van oudere woorden die de jongeren niet kenden, zoals fauteuil en essay. Van het laatste woord maakten ze s.e. en dat staat voor schoolexamen. Bij de junioren was de eerste prijs voor Jonas van Kappel met veertien fouten, de tweede prijs voor Kirsten Peters met zeventien fouten en de derde prijs voor Eline van der Beek met achttien fouten. Voor de jury was het geen eenvoudige opgave om dit dictee na te kijken want een aantal woorden kon op twee verschillende manieren gespeld worden, zoals forensen/forenzen en geleaset/geleased. Een goede les voor volgend jaar is om minder twijfelgevallen op te nemen, want dit dictee heeft de jury vele hoofdbrekens gekost.