Liefde voor Nel ontstond bij het touwtjespringen

Castricum – Afgelopen zondag vierden André Lamme en Nel Lamme-Vermeulen hun diamanten huwelijk. Het vieren ervan wordt vanwege corona tot een latere datum uitgesteld. André en Nel leerden elkaar zeventig jaar terug op de middelbare school kennen. Het was liefde op het eerste gezicht. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk.

Door Henk de Reus

André en Nel werden beiden in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam geboren, zij het dat hier een jaartje tussen zat. André zag in 1935 het levenslicht. Het gezin had twee kinderen. André´s vader had een levensmiddelenbedrijf. Nel werd in 1936 geboren. Ze was enig kind. Haar vader verdiende de kost als financieel adviseur bij een verzekeringsbedrijf. André woonde aan de Ceintuurbaan en Nel in de Van Woustraat. Dat ze dicht bij elkaar woonden leidde er ook toe dat ze op dezelfde middelbare school belandden. André: ,,Ik moest een jaartje langer de lagere school doen omdat ik nog te speels was voor het voortgezet onderwijs. Hierdoor kwam ik op de Mulo wél in dezelfde klas als Nel terecht. Ik fietste elke dag voorbij haar huis als ik naar school ging. Ik zag Nel vaak voor haar huis touwtje springen. Ik vond het wel schattig en papte met haar aan. Het was het begin van onze verkering. We waren veertien en vijftien jaar. Ik haalde Nel elke dag op als ik naar school ging. We hebben ook samen examen gedaan.”

Verliefd

Nel was meteen verliefd op André. ,,Hij was ontzettend aardig voor mij. Dit had ik met andere jongens nog niet meegemaakt.” André zette een subtiel charmeoffensief in. ”Ik had in die tijd voldoende zakgeld en haalde elke keer in de pauze gebak voor ons tweeën. Feitelijk heb ik Nel met eten en drinken gestrikt. Ik vond haar een leuk meisje omdat ze spontaan, eerlijk en gemoedelijk was.”

Vegetarisch

Aan één ding moest André wel even wennen toen hij bij zijn toekomstige schoonouders over de vloer kwam. Het gezin was vegetarisch en dronk geen alcohol. ,,Als ik bij Nel thuis had gegeten en weer vertrok, haalde ik vaak aan de overkant van de Ceintuurbaan een kroketje. Naarmate we langer verkering hadden wist ik Nel zover te krijgen dat ze met haar principes brak door haring en rookvlees te leren eten.” Tja, ‘als de liefde diep zit heb je er alles voor over’, zal Nel gedacht hebben.

Vakantie

André en Nel zijn vijf jaar verloofd geweest. In deze periode wilden ze een keer samen op vakantie. Nel was toen net 21. André: ,,Ik moest de vader van Nel wél vooraf laten zien dat er dubbele kamers waren geboekt, anders mocht zij niet mee. We hebben dit spelletje maar meegespeeld, inclusief de eigenaar van het hotel. Het ging erom dat ze thuis met een gerust hart zaten.” André laat in het midden of de spelregels tijdens het verblijf in het hotel werden aangepast.

André en Nel op hun trouwdag op 9 mei 1961. (Foto: aangeleverd)

Trouwdag

De trouwdag op 9 mei 1961 herinneren beiden zich nog goed. André huurde voor deze gelegenheid een jacquet en een hoge hoed. André: ,,M’n schoonvader betaalde de bruiloft, maar stelde als voorwaarde dat er geen alcohol werd geschonken. Zonder alcohol moest het immers ook gezellig kunnen zijn. Ik heb mij er keurig aan gehouden, maar ik zag af en toe wel een paar familieleden zonder AA brevet naar een lagere verdieping afdalen. Drie keer raden waarom.” Na de bruiloft reed het stel naar hun pas gekochte woning aan de Hendrik Casimirstraat. Hier werden in de loop der tijd zoon Harold en dochter Ellen-Karin geboren. Sinds 1972 wonen André en Nel met veel plezier aan de Willem de Rijkelaan.

Arbeidsverleden

André werkte eerst als adjunct-directeur, en later als directeur bij de Rai. Na vijf jaar werd hij systeemengineer bij IBM. Weer acht jaar later trad hij in dienst bij het Regionaal Computercentrum in de gemeente Wormer. Hij werkte hier tot zijn pensioen in 1994. Vanaf zijn 63ste was André bestuurslid en later voorzitter van de bibliotheek. Ook was hij tien jaar voorzitter van de oudercommissie van de Sokkerweischool . Bij de gemeente Castricum was hij van 1994 tot 2002 wethouder Ruimtelijke Ordening en Milieu. Toen de kinderen wat groter waren werkte Nel als bestuur secretaresse bij de Algemene Woningbouwvereniging. Later werd ze secretaresse bij het Consultatiebureau. Ze was ook geruime tijd bestuurslid bij Aquafit.

Hobby’s

Het echtpaar houdt van klassieke muziek. Ze gaan al 55 jaar samen op vakantie naar Ameland vanwege de rust op dit eiland. In het verleden gingen ze ook veel met de kinderen op vakantie. Zo deden zij onder meer Nieuw Zeeland aan. Over hun gezondheid heeft het echtpaar geen klagen. Nel begint alleen wat vergeetachtig te worden. André zegt af en toe last te hebben van phpd (pijntje hier, pijntje daar), een syndroom dat meer mensen boven de 60 kennen. Een geheim van hun lange relatie hebben zij niet. ,,Als je je aan de ander ergert moet je dit naar de ander uitspreken”, zegt Nel. ,,Anders ettert het onderhuids verder.” Dan gaat de bel en verschijnt burgemeester Mans. Hij komt de felicitaties namens de gemeente overbrengen.