Liefde bloeide op tijdens Bloemendagen

Foto boven:
Het diamanten paar met burgemeester Tap. (Foto: Hans Boot)

Castricum – Wim Brakenhoff en Annie Pater tikten zondag de zestig aan wat het aantal huwelijksjaren betreft. De bruidegom komt uit Castricum en de bruid uit Heiloo. In Limmen vond de eerste ontmoeting plaats en vanaf dat moment is het stel onafscheidelijk. Burgemeester Tap feliciteerde Wim en Annie maandagochtend en overhandigde het diamanten paar een kopie van de trouwakte uit 1964.

Door Hans Boot

De familie Brakenhoff komt al sinds 1780 in Castricum voor en heeft voor een groot aantal nazaten gezorgd. Wim is daar één van. Hij werd ook in ons dorp geboren op 30 augustus 1938 als oudste van een gezin van negen kinderen en groeide er ook op. Hij licht toe: ,,Mijn vader had een kruidenierszaak aan de Ruiterweg. Na mijn lagere schooltijd op de Augustinus ging ik naar de ambachtsschool in Alkmaar, waar ik voor timmerman leerde. In 1954 begon ik ook als timmerman bij een bouwbedrijf in Castricum en werd daar later uitvoerder. Nadat ik mijn dienstplicht had vervuld ben ik een aantal avondopleidingen gaan volgen en heb daarna bij verschillende bedrijven als bouwkundig opzichter gewerkt. In 1996 mocht ik met 57,5 jaar stoppen en van mijn pensioen gaan genieten.’’

Admiraal

Annie zag het levenslicht op 4 juni 1940 in Heiloo en vertelt: ,,Mijn ouders hadden een tuindersbedrijf. Ook ons gezin bestond uit negen kinderen, waarvan ik de derde was. Na de lagere school doorliep ik de MULO in Alkmaar en ging daarna aan de slag als administratief medewerkster bij een tabaksgroothandel. Tot ons trouwen heb ik die functie ook vervuld bij de Vegro, onder andere bekend van de verwarmingen.’’ Op de bekende vraag hoe Wim en Annie elkaar hebben ontmoet luidt het gezamenlijke antwoord: ,,Dat was in Limmen tijdens de Bloemendagen in april 1960. Het gebeurde in de danszaal van Admiraal. De vonk sloeg wederzijds over en sindsdien hebben we elkaar niet meer los gelaten. In juni 1962 volgde onze verloving en op 16 juni 1964 trouwden we voor de wet in het gemeentehuis van Heiloo en voor de kerk in de kleine kapel van ‘Onze Lieve Vrouw ter Nood’ in dezelfde plaats.’’

Een trouwfoto van Wim en Annie uit 1964. (Foto: Familie Brakenhoff)

Lintje

Het paar wisselde maar een paar keer van woning: Wim: ,,We zijn begonnen op een bovenwoning in Bakkum. Na zeven maanden verhuisden we naar een huis aan de Cieweg, waar we 48 jaar hebben gewoond.’’ Annie vult aan: ,,In 2013 kochten we dit appartement aan de Gouden Stulp en hebben daar nog geen dag spijt van. Het is hier heerlijk wonen, omdat het complex kleinschalig is en de onderlinge band tussen de bewoners erg goed is.’’ Aangekomen bij het onderwerp hobby’s, laat Wim eerst weten wat hij graag in zijn vrije tijd deed: ,,Ik heb jarenlang vogels gekweekt, waaronder kanaries en tropische vogels. Van de inmiddels opgeheven vereniging ‘De gevederde vrienden’ ben ik dertig jaar secretaris geweest. Daarnaast was ik 38 jaar actief als vrijwilliger van de Pancratiuskerk en was betrokken bij het onderhoud van de gebouwen. Voor mijn verdiensten ontving ik in 2021 een lintje.’’

Respect

Annie was op een andere manier belangrijk voor de samenleving: ,,Ik heb als vrijwilliger hand- en spandiensten verricht op de lagere school waar onze kinderen op zaten en die toen nog Hoeksteen heette. Ik was daar ook penningmeester van de oudervereniging. Later deed ik nog vrijwilligerswerk namens het Rode Kruis in de Santmark en schonk koffie in De Boogaert. Ook organiseerde ik vakanties voor ouderen. Tot slot fietsen Wim en ik graag samen en genieten nog elk jaar van een fietsvakantie.’’

Wim en Annie kregen in 1967 en 1969 respectievelijk een zoon (René) en een dochter (Jolanda). Naast een schoondochter en schoonzoon kwamen daar twee kleinzoons bij.

Het diamanten huwelijksfeest werd afgelopen zondag met familie en vrienden in Johanna’s Hof gevierd van 11.00 tot 14.00 uur, zodat de voetballiefhebbers Nederland-Polen konden zien. Over het geheim van een dusdanig lange relatie is het bruidspaar het snel met elkaar eens: ,,Dat is simpelweg wederzijds respect en elkaar de ruimte geven!’’