Lia Kooijman (65) over haar bijzondere missie tegen kanker

Foto boven:
Lia is trots op de sieradenlijn die zij zelf ontwierp. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Tot haar 50e liep het leven van Lia Kooijman op rolletjes. In 2006 werd er borstkanker bij haar geconstateerd. De ziekte zette haar leven volledig op z’n kop. Na een zwaar medisch traject, besloot Lia deze negatieve periode in positiviteit om te zetten door andere mensen met kanker te helpen.

Door Henk de Reus

Creativiteit heeft altijd een rol gespeeld in het leven van Lia (65). Ze volgde diverse opleidingen, waaronder cursussen aan de Kunstacademie en ontwikkelde zich als een verdienstelijk beeldhouwer, edelsmid, schilderes en ontwerpster van bijzondere sierraden. Lia neemt de verslaggever mee naar haar knusse atelier waar een houtkachel er inmiddels voor heeft gezorgd dat het er aangenaam vertoeven is. Aan de schilderijen aan de muur is direct te zien dat je te maken hebt met een kunstenares die haar vak verstaat en naar perfectie streeft. Drie sepia portretten, gecombineerd met een al dan niet gebroken muur, zien er levensecht uit. Het lijkt alsof je de stenen kunt pakken. Lia zegt dat de combinatie van portret en stenen een symbolische betekenis hebben.

Een door Lia gemaakt schilderij dat de acceptatie na het verdriet, de onmacht en het gemis symboliseert. (Foto: Henk de Reus)

Talenten

Lia blijkt niet alleen over creatieve talenten te beschikken. Ook op maatschappelijk gebied maakte zij zich vele jaren verdienstelijk. ,,Vanaf 1990 tot 2000 was ik promotiemedewerker bij de Vrijwilligerscentrale van Stichting Welzijn. Ik mocht heel wat vrijwilligers in het zonnetje zetten, organiseerde veel evenementen en hielp menige vereniging. Van 2000 tot en met 2006 ben ik werkzaam geweest als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand bij de gemeente Castricum en de gemeente Velsen.”

Het was een geweldige tijd waarbij ik bijzondere, spectaculaire, maar soms ook ‘heftige’ huwelijken voltrok.” Lia toont een fotoboek met pas getrouwde stellen, waaraan ze nog steeds dierbare herinneringen koestert. ,,Van verschillende paren die ik trouwde krijg ik nog jaarlijks een kerstkaart. Anderen stuurden mij een geboortekaartje van hun eerste kindje. Heel lief.”

Lia en enkele van haar teamleden zijn regelmatig op markten en braderieën te zien. De Trabant (op de achtergrond) gaat altijd als mascotte mee. (foto aangeleverd)

Self-fulfilling prophecy

In 2006 ontdekte Lia een knobbeltje in haar borst. ‘’Omdat mijn oma aan borstkanker was overleden en een oom van mij ook door deze ziekte was getroffen werd het duidelijk dat het hier om een erfelijke variant van de ziekte gaat. Ik hield er altijd al rekening mee dat de ziekte mij ook zou treffen ” Het bleek self fulfilling prophecy te zijn. ,,In dezelfde periode dat ik werd behandeld kreeg mijn moeder ook borstkanker en tijdens de bestralingen die ik onderging verloor ik mijn vader. Mijn moeder heeft het uiteindelijk niet gered. Ik heb haar zeven jaar lang, tot aan haar dood, verzorgd.”

Symbool

Tijdens het drinken van haar thee vertelt Lia dat haar creativiteit haar redding is geweest. ,,Ik wilde mijn onmacht, boosheid en verdriet omzetten in iets positiefs. Tussen de operaties door ontwierp ik een symbool, een omgekeerd hart dat de vorm heeft van twee borsten. Ik zag er een sieraad in waarmee ik andere lotgenoten steun en hoop kan bieden.” Lia noemde het symbool naar zichzelf. De letters ‘L.I.A.’ staan voor ‘Liever In Actie’. ,,Ik wilde het symbool verwerken in een sieraad, zoals een kettinkje, een armband of een oorbel en dit afzetten in de markt. De opbrengst moest ten goede komen aan de bestrijding van kanker. Daarvoor was het eerst nodig om het symbool op grote schaal te produceren. Ik legde het ontwerp voor aan KWF Kankerbestrijding met de vraag of men dit in productie wilde nemen. Men was erg enthousiast, maar de productie moest ik zelf maar oppakken. Dit bleek geen gemakkelijke opgave.”

Het L.I.A.-symbool. (Foto: Henk de Reus)

Stichting

Lia zou Lia niet zijn als ze het hierbij zou laten zitten. Ze vroeg patent aan op het door haar ontworpen symbool en benaderde zelf een bedrijf dat voor de productie zorgde. In 2007 richtte ze de stichting ‘Hart voor borstkanker’ op en ontwierp ze een eigen website. Tegelijkertijd zorgde ze ervoor dat haar project media-aandacht kreeg. Lia: ,,Het symbool droeg ik op aan mijn overleden moeder en oma en ik adopteerde borstkankeronderzoeken van KWF Kankerbestrijding.”

Team

Lia ontwierp een eigen sieradenlijn en wist zich snel omringd door een team acht vrouwen die haar helpen met het maken en verkopen van diverse sierraden. Allen hebben ze zelf met kanker te maken gehad, of iemand verloren die aan deze ziekte leed. Daarnaast kan Lia terugvallen op tal van mensen die haar achter de schermen helpen. Lia’s team bezoekt in het hele land markten, braderieën en KWF Kankeronderzoek gerelateerde evenementen waar men de sieraden te koop aanbiedt. De roze kleuren waarmee de kraam is opgesierd staan voor haar stichting. De roze Trabant gaat altijd als mascotte mee en vormt vaak een bezienswaardigheid. Lia: ,,Bij de kramen tref ik vaak mensen aan die even hun ei kwijt willen. Het is dan zo fijn om er voor een lotgenoot te kunnen zijn. We geven zo iemand altijd een beschermengeltje mee want je zegt hiermee zoveel meer dan je in woorden kunt uitdrukken.”

Lia en haar team bezoeken regelmatig ‘Villa Pardoes’ in Kaatsheuvel. Hier wordt Nederlandse gezinnen met een ernstig, mogelijk levensbedreigend ziek kind tussen de 4 en 12 jaar een onvergetelijke, unieke vakantiebeleving aangeboden. ,,Van de materialen die we gedoneerd krijgen maken we met de zieke kinderen die er verblijven beschermengeltjes voor zichzelf, een broertje/zusje of voor hun ouders. Het is elke keer weer fantastisch om al die blije smoeltjes te zien”, zegt Lia opgetogen.

De opbrengst van de verkoop gaat voor 100 procent naar KWF Kankerbestrijding. Inmiddels staat de teller op ruim € 34.000,–. Helaas liggen de activiteiten door corona momenteel stil.

Terugblik

Lia: ,,Het was niet gemakkelijk om te komen waar we nu zijn. Het was keihard werken en soms vallen en opstaan. Ik heb nooit gedacht ‘Ik stop ermee’. Trots ben ik op de fantastische teamleden die mij altijd terzijde staan en die er mede voor gezorgd hebben dat we na veertien jaar zo ver zijn gekomen. Ik geloof in de kracht van mijn symbool en de kracht van positiviteit. Het geeft een fantastisch gevoel om iets voor anderen te kunnen betekenen. Het maakt mij zo blij. Het is ook mooi om samen ergens voor te staan.” Het zijn mooie afsluitende woorden van een gepassioneerde vrouw die aangeeft dat haar missie pas is voltooid als kanker de wereld uit is. Meer info: www. hartvoorborstkanker.org.

Kent u ook mensen in uw omgeving met een bijzonder verhaal of beroep, dan wel een bijzondere missie, ervaring of hobby, meld het de redactie.