Lezing over vleermuizen

Castricum – Op maandag 28 maart om 20.00 verzorgt Carola van den Tempel in de Tuin van Kapitein Rommel een lezing gehouden over vleermuizen. Aanmelden kan op www.tuinvankapiteinrommel.nl en de toegangsprijs  bedragen 4 euro per persoon inclusief koffie/thee.

Misschien heb je al eens vleermuizen zien vliegen? In je tuin, in een park, tijdens je vakantie? Of misschien nog nooit? Als je ze nog nooit hebt gezien dan is dat eigenlijk ook niet zo gek. Zoals alle nachtdieren worden vleermuizen wakker als wij gaan slapen. Tegen de tijd dat wij wakker worden, zoeken vleermuizen hun verblijfplaats weer op. Afhankelijk van de soort vleermuis is dat een boomholte, of een spouw, dak, zolder of kelder van een gebouw, of misschien een vleermuiskast. Toch komen, met uitzondering van de noord- en de zuidpool, vrijwel overal op de wereld vleermuizen voor. Ook in Nederland, en ook in jouw omgeving.

In de lezing neemt Carola haar toehoorders mee naar de fascinerende wereld van deze bijzondere en nuttige dieren. Aan het eind van de avond denk je waarschijnlijk heel anders over vleermuizen. Je krijgt uitleg over de levenswijze van deze dieren, waaronder echolocatie, winterslaap, verblijfplaatsen, kraamkolonies, enzovoorts. Carola gaat ook in op de prooien, die net als de vleermuizen door het luchtruim vliegen, zoals muggen, vliegen, motten en de vlinders van de eikenprocessierups. Als de omstandigheden het toelaten gaat men na afloop van de lezing met bat detectors de Tuin van Kapitein Rommel in om vleermuizen in hun natuurlijke omgeving te beluisteren en te bekijken. Een bat detector is een apparaat dat de hoge echolocatiegeluiden op kan vangen en voor ons hoorbaar maakt. (Foto: James Wainscoat via Unsplash)