Lezing over Sovjetsoldaten in Noord-Holland tijdens de WOII

Nabestaanden van oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie bleven decennialang in onwetendheid over het lot van hun vader, opa of oom. Ze wisten niet dat veel Sovjetsoldaten begraven liggen op het Sovjet Ereveld te Leusden. Totdat Remco Reiding besloot hen te zoeken en hen vertelde waar hun familielid is begraven. Reiding spreekt dinsdagavond 21 mei bij het Regionaal Archief te Alkmaar over zijn zoektocht en de aanwezigheid van Sovjetsoldaten in de regio. 

Reiding spreekt tijdens de (gratis) lezing niet alleen over zijn langdurige zoektocht naar nabestaanden, maar ook over de Sovjetsoldaten die in Noord-Holland terechtkwamen. Want van Egmond tot aan Texel waren tijdens de Tweede Wereldoorlog enkele duizenden soldaten uit de Kaukasus en Centraal-Azië gelegerd. Zij waren geronseld door de Duitsers in krijgsgevangenenkampen, waar meer dan drie miljoen Sovjetsoldaten door honger en ellende om het leven zijn gekomen.

Ook in Noord-Holland lieten enkele tientallen soldaten uit de Sovjet-Unie het leven. Sommigen werden herbegraven op het Sovjet Ereveld in Leusden, waar in totaal 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie begraven liggen. Het merendeel overleed als krijgsgevangene van de Duitsers, in kamp Amersfoort of kampen in Duitsland, als gevolg van honger, ziekte, mishandeling of executie.

In eigen land stonden alle 865 op het Ereveld begraven soldaten nog als vermist te boek. Reiding zocht uit wie ze waren, spoorde hun nabestaanden op en maakte een einde aan decennia van onzekerheid. Voor dit opsporingswerk werd hij geridderd in Nederland en onderscheiden door de president Poetin van Rusland. Zijn zoektocht beschreef hij in het boek Kind van het Ereveld. In de woorden van Adriaan van Dis is zijn verhaal “een toonbeeld van empathie, doorzettingsvermogen en voorbeeldige journalistiek, maar vooral ook een daad van rechtvaardigheid”.

De gratis lezing van 21 mei vindt plaats bij het Regionaal Archief, aan de Bergerweg 1 in Alkmaar, en duurt van 19.00 tot 21.00 (inloop vanaf 18.30). Aanmelden is verplicht. Voor meer informatie en aanmelden, zie http://bit.ly/lezingsovjetsoldaten of bel 072 850 8200. (Foto: Georgische soldaten in Duitse dienst te Callantsoog. Foto door dhr. Jl. Vos, BeeldbankWO2 – NIOD.)