Lezing over lepelaar Sinagote in dorpshuis De Kern

Castricum – Op zaterdag 3 februari vertelt Petra de Goeij op uitnodiging van Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland van 14.00 tot 16.00 uur (inloop 13.30 uur) het levensverhaal van lepelaar Sinagote. Petra is onderzoekster aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast wetenschappelijke verhandelingen heeft ze ook een flink aantal populaire publicaties op haar naam staan, zoals ‘Zo vertellen vogels ons hoe het met de wereld gaat’ en ‘Het levensverhaal van een lepelaar – Sinagote’. Het gaat om een vrouwtjeslepelaar van Vlieland met in haar naam het woordje ‘Sina’, de Bretonse naam van het dorp waar ze ieder najaar heen trekt.

Dit verhaal gaat over meer lepelaars dan alleen Sinagote. Het gaat zelfs over veel meer dan lepelaars. Petra vertelt over de connecties tussen lepelaars onderling, maar ook over de connecties tussen gebieden in Europa en Afrika en tussen mensen die in de gebieden wonen en werken. In een combinatie van love story en succesverhaal behelst Sinagote het levensverhaal van een lepelaar over het belang om bij de bescherming van onze trekvogels verder te kijken, te denken en te doen dan onze landsgrenzen. De lezing vindt plaats in dorpshuis De Kern aan de Overtoom 15. Het boek over Sinagote is na afloop te koop.

Op de foto:
Lepelaars broeden vaak in ooibossen langs rivieren. Hun nesten maken ze van biezen, waterplanten en gras. (Foto: Folkert Abma)