Lezing over het sociale landschap van kastelen

Castricum – Gerard Alders geeft woensdag 20 november een lezing in Huis van Hilde in Castricum over het sociale landschap van kastelen en buitenplaatsen. Gerard Alders was provinciaal archeoloog in Noord-Holland en verricht op dit moment uitwerkingen van nog niet gepubliceerd oud onderzoek, vaak van kastelen en buitenplaatsen. Kastelen en buitenplaatsen vormden niet alleen onderdeel van een fysiek landschap, maar daarnaast ook van het sociale landschap. Ze bezaten bouwkundige elementen (torens, kantelen, grachten) die symbool stonden voor macht, rijkdom en invloed. Bij latere vernieuwingen van het ‘stamslot’ werden deze elementen soms bewust gehandhaafd.

Gerard Alders zal vertellen over enkele Noord-Hollandse kastelen en buitenplaatsen, zoals het Kasteel van Egmond, Slot Purmerstein, de Assumburg in Heemskerk, Huis Kostverloren in Amstelveen, de woontoren aan de Breestraat in Beverwijk en het buiten Leeuwenplaats in de Beemster.  Gerard Alders werkt ook aan de afronding van zijn proefschrift over de ‘genealogie’ van het landschap in Kennemerland en het achtergelegen veengebied tijdens de middeleeuwen en de nieuwe tijd. Daarbij komen ontwikkelingen rond verschillende thema’s aan de orde, zoals veenontginningen, domeinhoven, kastelen, buitenplaatsen, windmolens, oevermarkten, stolpboerderijen, droogmakerijen, et cetera. In de Oer-IJ Atlas schreef hij bijdragen over enkele van deze onderwerpen.

De lezing vindt plaats op woensdag 20 november  in het Huis van Hilde, Westerplein 6, Castricum. 20.00 – 22.00 uur. Reserveren via www.oerij.eu. Een kaartje kopen op de avond van de lezing aan de kassa bij Huis van Hilde kan ook.

(Foto: aangeleverd)