Lezing: de Groenlandse ijskap over in dierenvel

Castricum – De Groenlandse ijskap oversteken in een dierenvel; Marijke van Langen deed het afgelopen zomer als lid van een Nederlandse expeditie. Op 28 januari houdt ze een lezing over deze bijzondere expeditie in cultureel centrum Geesterhage.

Op 22 augustus vertrok het Nederlandse team onder leiding van Henk-Jan Geel van Arctic Adventure na een week vertraging in twee kleine boten richting de ijskap. Er zijn maanden van voorbereiding en training aan voorafgegaan. Voor Marijke waren het tevens maanden van huiden looien en naaien. Haar outfit is gemaakt van buckskin, op traditionele wijze met de hand gelooide huiden van hert, ree en rendier in de stijl van arctische volkeren. De expeditie verliep niet zonder slag of stoot en begon al met niet aangekomen bagage en een voorraadschip met motorpech. Hierdoor kon het team pas een week later vertrekken dan gepland.

Het team trok de ijskap over in ‘menhauling’ stijl. Dit houdt in dat ze al hun materiaal, eten en brandstof voorttrokken op sledes zonder ondersteuning van buitenaf en zonder kites. De tocht gaat over zo’n zeshonderd kilometer van Isortoq in het oosten naar point 660 nabij Kangerlussuaq in het westen. Met de zon (als deze scheen) altijd aan de linkerkant heeft het team in dertig dagen de oversteek weten te maken, stormen, regen (!) en koude doorstaand. Op zondag 28 januari om 14.00 uur vertelt Marijke alles over deze bijzondere expeditie. U bent van harte welkom bij deze lezing. Graag vooraf via wildernisschooldewilg@gmail.com onder vermelding van ‘Lezing Groenland 28 januari’ aanmelden. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. (Foto: aangeleverd)