Lezerspost – rijgedrag automobilisten

Heeft u het ook meegekregen dat in december bekend werd dat het aantal verkeerslachtoffers zo enorm gestegen is? In 2022 vielen er 745 doden, het hoogste aantal in vijftien jaar. Met name fietsers zijn vaker (dodelijke) slachtoffers (bron: ANWB). Eerlijk gezegd verbaast mij dat niets als je om je heen kijkt naar het rijgedrag van onze automobilisten. De auto is het roofdier op de weg die zo snel mogelijk van A naar B moet, vooral in Limmen is dit zichtbaar doordat iedereen een snelle doorgang probeert te vinden.

Kijken op de telefoon, geen richting aangeven, en toch proberen te passeren terwijl er ook nog tegemoetkomend verkeer is. De voorrangsregels aan hun laars lappend scheren ze vlak langs je, vaak ook nog met een aanhanger. Als fietser dan maar de stuk gereden kanten van de weg induiken, want dat is in zo’n situatie de veiligste plek.

De infrastructuur maar ook het rijgedrag is niet berekend op auto`s die steeds maar breder en groter worden en het lijkt of men zich daar onvoldoende bewust van is. Ik zou graag een oproep willen doen, dat iedereen verantwoordelijkheid neemt voor degenen die zich op de openbare weg bevinden en daar naar handelen. Voor mij geldt dat voor fietsers de weg alleen veilig als er geen auto’s mogen rijden.

L. Duin, Limmen