Lezerspost: omgekeerde Nederlandse vlaggen (2)

Het is hartje zomer in Castricum, bijna niets herinnert ons aan de wurggreep waar we ons al een poos in bevinden. Alleen versleten 1,5-meterstickers met verplichte looprichtingen en gescheurde plexiglasraampjes zijn nog stille getuigen van het ‘nieuwe normaal’. Vorig jaar zomer was de (hij loopt inderdaad niet lekker) bediscussieerde trap enkel voor één verplichte richting naar het strandplateau vanaf de parkeerplaats bedoeld. Zelfs met mondkapje op ‘Double Dutch’ was het nog te gevaarlijk om elkaar in de buitenlucht te passeren. Met contant geld betalen op het strand wordt sinds dit jaar ontmoedigd, kinderen kunnen vanuit hun spaarvarkentje niet overal meer een ijsje kopen.

Onder de rook van de Hoogovens en in de kerosinedampen van Schiphol moeten onze eigen Castricumse boeren hun eigendom verdedigen. Koeien zijn klaarblijkelijk alleen leuk als ze voor de eerste keer de wei in mogen of als ze als onherkenbare biefstuk op ons bord liggen. In de tussenliggende fase zijn ze verwoestend voor ons Natura 2000-gebied en dienen ze figuurlijk bijna gehalveerd te worden, waardoor de prijs inmiddels verdubbeld is. PWN heeft schijnbaar heimelijk contractverplichtingen met biomassacentrales en verzaagt onze hele achtertuin. Compensatie-natuur zou gecreëerd moeten worden op (zoals het er nu uit laat zien) onteigend land op ‘De Zanderij’.

Onze murw gebeukte horeca is vanuit een verplichte lange winterslaap in een nieuwe nachtmerrie beland, het laten roken van de kachel zonder geld en personeel. Lieve Castricummers, kom eens om 20.00 uur (tijdens het 8-uur-journaal) achter ‘The window to the world’ vandaan, spring op de fiets, maak eens een rondje in je eigen dorp en laat deze wetenschap eens indalen. Als er genoeg mensen wakker schrikken is dit hele verhaal hopelijk binnenkort ‘Fake News’…

Gegevens inzender bij de redactie bekend