Lezerspost: nieuwe burgemeester

Gelukt. Hij komt, hij komt… Het heeft de commissaris in functie behaagd. De politieke kogel is door de kerk. De nieuwe burgervader is in aantocht. Ik zie op een foto uit een lang verleden de uitverkorene op het bordes van het stadhuis. Gekleed in jacquet met grijs gestreepte pantalon, de hoge hoed op het hoofd en de fraaie keten om de hals, minzaam zwaaiend naar zijn onderdanen. Hij wordt geflankeerd door de notabelen van het dorp. De pastoor, de notaris, de directeur van de Boerenleenbank en de boer met de meeste koeien, die het wethouderschap mag beheren. Zij allen zijn zich bewust van deze gedenkwaardige dag. Het toegestroomde volk zwaait met hoeden en petten, het vrouwvolk met de geborduurde zakdoek. De fanfare blaast met volle wangen.

Onze nieuwe burgemeester zal een dergelijk onthaal moeten ontberen, maar het welkom zal er niet minder om zijn. Vol verwachting zien we er naar uit. Klus genoeg, zou de bouwvakker zeggen. Huizen, randwegen, spoortunnels, zwembaden, nieuwe scholen… het zijn maar enkele tastbare elementen. Voor de vaste bezoeker het betaalbare parkeren bij het strandplateau, het handhaven van de orde tijdens het populaire horecaweekend. Het is maar een lukrake greep uit de gemeentelijke koektrommel. Maar geen flauwe grappen als: ‘het is een getapte jongen’, ’tweevingers dik in het schuim’, ‘hij is mans genoeg om zijn voorganger te evenaren’ of ‘hij komt uit Heemskerk, hij zal wel op een ezel komen’ en al die ongein meer.

Nee, er komt een man met ambitie, met ervaring en vooral met veel enthousiasme. Een tegeltje aan de wand in zijn werkkamer met de tekst: ‘Ik hew der bar veul zinnighoid an’ is met zijn verleden in West-Friesland wel een aardige attentie.

P.S.

Dat het een geboren Heemskerker is, dat moeten we dan maar voor lief nemen.

Dick Groot