Lezerspost: muien in zee

Omdat steeds meer mensen gaan zwemmen in zee en niet iedereen goed kan zwemmen, hoor je steeds meer woeste verhalen. Hoe komt dat dan, bedenk ik me. Ik ben opgegroeid als meisje aan zee, veel zomers op het strand doorgebracht en in de zee. Met de restrictie van mijn moeder dat ik slechts tot aan mijn knieën in zee mocht. Daar werd ‘streng’ op toegezien. Als ik nu in de zomer kijk op het strand, zie ik kleine kinderen ‘alleen in zee’. Ouders staan erbij te kijken. Maar de zee is altijd onvoorspelbaar en in een splitsecond kan er iets gebeuren waar je niet op berekend bent.

Wij als Zee Zwemmers Egmond nemen de zee en weersomstandigheden bloedserieus. We vinden het dan ook hoog tij(d) worden dat niet alleen kinderen van school onderricht krijgen en muistroming mogen ervaren, juist ook de volwassenen. Niet alleen ik ben dan ook al een aantal jaren bezig geweest iets te organiseren bij de KNRM. Hoewel we vaak genoeg zien dat de boot te water gaat bij de dinsdagavonden in Egmond zijn wij nooit ingezet als proefmateriaal. Dat verbaast me dan wel weer.

Maar gelukkig; dit jaar stonden de wind en het tij de goede kant op! Tijdens een voortreffelijk georganiseerde manifestatie van de Veiligheidsregio, waar onder meer de brandweer, de ambulance, de SAR en de Dierenambulance was. En ook de reddingsbrigade. Het leek me een goed plan het weer eens te opperen. En ja, nu wel gehoor! Dat kwam vast en zeker doordat deze vrijwilliger en ik elkaar nog kenden uit de tijd van het schoolplein op de basisschool, de avondvierdaagse van onze kinderen, gauw vijftien jaar geleden. Dank je wel Ton! Ik was dan ook dolblij dat hij zich wilde inzetten voor een mui-instructie en het laten ervaren van de stroming in de mui.

Vanuit onze groep Zee Zwemmers Egmond was er voldoende animo en ook wat externe aanhakers. Zo blij te ervaren dat het niet alleen bij mij leeft maar ook bij anderen! We besloten een donatie van minimaal vijf euro per persoon te vragen. Als echte Van de Water en liefhebber van de zee besloot ik het bedrag namens mijn bedrijf te verdubbelen! Ik houd van nieuwe contacten maken en verbindingen leggen. Ik maak dan ook graag 500 euro over naar de Reddingsbrigade Castricum!

De Zee Zwemmers Egmond zwemmen het hele jaar door op woensdag- zaterdag en zondag (en ook nog wel tussendoor) in zee om 09.00 uur vanaf De Uitkijk in Egmond. Je snapt: Mijn volgende uitdaging is dan ook zoiets te organiseren bij en met de KRNM in Egmond aan Zee! Facebook: Zee Zwemmers Egmond

Marianne van de Water