Lezerspost: Lokaal Vitaal

In een interview konden we kennis nemen van het standpunt van Lokaal Vitaal inzake verdere fusie met de BUCH-gemeenten. Zij zijn tegen deze fusie vanwege minder contact met de dorpsbewoners. Nou ja, als iets slecht gaat in onze gemeente, is het wel het contact met de bewoners. Dit wordt nota bene gemeld als veel omwonenden bijna in opstand komen over de knip in de Dorpsstraat. Lokaal Vitaal zit toch ook in ons college? En hoe was deze inspraak? Wat wordt er mee gedaan? Met vage motieven en weggehouden van concrete info vanuit het onderzoek lukt het gelukkig niet de reeds eerder afgeblazen proef knip er door te drukken in de raad. Terecht. In 2021 werd mij beloofd dat het fietspadenplan in het voorjaar van 2022 met urgentie in uitvoering zou worden genomen. Wat is er gebeurd? Niets. Overlegd met wie?

Wel kon de Dorpsstraat nieuw asfalt krijgen, zal wel een administratieve planning zijn, hij moet er wel netjes uitzien voor auto’s en om straks voorwerkzaamheden van de knip te gaan uitvoeren. Had dat niet wat eenvoudiger gekund? Geld over kunnen houden voor fietspaden? Aanpassing van veel te smalle fietspaden is hard nodig voor de veiligheid van fietsers met de nieuwe bakfietsen en andere elektrisch ondersteunde gebruikers. De gemeente telt een toenemend aantal oudere inwoners die voor zichzelf zorgen, minder stabiel fietsen en dat harmonieert niet met deze nieuwe gebruikers. Ongevallenregistratie van fietsers is er niet, dus het probleem bestaat niet voor de gemeente. Luisteren ze dan? U mag twee keer raden. Ik zal een paar enge fietspaden voor aanpassing noemen; Soomerweg, De Ruyterweg, Stationsweg enz.

Met een fusie wordt geld bespaard op burgemeester- en wethouderkosten met hun ondersteuning, maar hoeveel dat is, wordt niet vermeld. Waarom die informatie niet? U bent toch voor goede inspraak? Nu ben ik ook geen voorstander van verdere fusie, maar wel om andere geldverslindende reden. Zoals de peperdure organisatiebureaus die worden ingehuurd voor aanpassing van organisatie die waarschijnlijk over vijf jaar toch niet zo goed blijken te werken. De rekening van IT-aanpassingen zal niet mals zijn en hoeveel ambtenaren komen op wachtgeld of moeten worden uitgekocht?

Tel uit je winst van een verdere fusie en daarbij ook rekening houden met stagnatie om de nieuwe organisatie op gang te laten komen. Voor aanpassing van fietspaden hebben we dan geen tijd meer, die zoeken het zelf maar uit, nu doen we er bij voorkeur ook niets aan. Ik mocht meedoen aan een onderzoek over afvalverwijdering. Een paar korte vragen en er komt waarschijnlijk weer een halfbakken rapport op tafel. Omdat ik bij de wekelijkse indeling van de ophaal van de containers alleen de frequentie in tijd mocht aangeven, meld ik nu maar dat bijvoorbeeld de zwarte bak ook op zaterdag kan worden opgehaald, dit omdat er te weinig ophaalauto’s zijn. Het is echt niet bijzonder als nutsvoorzieningen ook op zaterdag diensten verrichten.

H. van Egdom