Lezerspost: initiatief tegen overlast door houtkachels

Wat zijn wij blij met het initiatief van een aantal bezorgde inwoners van Castricum om de overlast van houtstook in kaart te brengen! Wij wonen in Limmen en kunnen de deur (vooral in de avond) niet meer uitlopen zonder bestookt te worden met al deze vieze en ongezonde houtstooklucht. Ik heb een aantal maanden geleden al een verontruste brief geschreven naar het Longfonds, want zij hanteren de slogan “Iedereen heeft recht op schone lucht”. Ik kreeg een mail terug met het volgende: “Check het RIVM stookalert en spreek de houtstoker aan”. Je kunt moeilijk heel Limmen aan gaan spreken!

Er is regelgeving van hogerhand nodig. Sommigen verstoken alles wat er te stoken valt, ook geschilderd hout en dat ruik je! Doordat de energieprijzen zo omhooggegaan zijn, probeert men het op deze vervuilende manier te compenseren. Het lijkt wel of we terug zijn gegaan in de tijd! We wonen aan de kust die bekend staat om zijn schone frisse lucht. Echter, vroeg in de avond moet ik snel de ramen sluiten omdat ik anders de houtstooklucht mijn slaapkamer binnenhaal.

De vieze houtstooklucht komt van alle kanten, afhankelijk van de wind die waait. In de avond een frisse neus halen is er niet meer bij door de houtstooklucht. Zelfs in de zomer zijn nu de hout-gestookte hottubs een ware hype aan het worden. Het kan zomaar zijn dat je buren zo’n vervuiler aanschaffen. Er zal zo snel mogelijk beleid op gemaakt moeten worden. Verplichte filters erop, of financieel belasten dat is ook altijd een goede prikkel, of anders verbieden. We hebben het nog niet eens gehad over de kankerverwekkende stoffen die fijnstof bevat en de lichamelijke schade voor in het bijzonder de mensen met COPD. Wij ondersteunen het initiatief van harte.

Gegevens inzender bij de redactie bekend