Lezerspost: houtrook (3)

In de ingezonden brief van 30/04 prijst Haardencentrum Alkmaar haar EcoDesign kachels aan als “verantwoord” met “minimale overlast en vervuiling”. Dit is helaas ingegeven door belangen, niet door feiten. Zowel Milieu Centraal als het Longfonds geven aan dat ook goed gestookte EcoDesign kachels serieuze gezondheidsrisico’s geven. Het RIVM noemt zelfs een totaal houtstookverbod, nodig voor het behalen van de nieuwe WHO-norm voor fijner fijnstof (PM2.5). De oude WHO-norm leidt nog tot 11,8% oversterfte en wordt pas in 2030 ingevoerd. Ook het Duitse Umwelt Bundesamt wijst houtstook af vanwege het fijnstof en de vele CO2-uitstoot.

Veel instanties roepen daadwerkelijk op tot een houtstookverbod zoals de internationale epidemiologen (ISEE), Europese longartsen, Engelse kinderartsen en Australische ACT. Onderzoeksbureaus raden katalysatoren af omdat deze snel vervuilen en dan averechts kunnen werken en de elektrostatische kachelfilters omdat ze te duur zijn om steeds te vervangen. Beide filteren het fijnstof dat buiten de schoorsteen condenseert niet weg. Dit bevat juist het meest schadelijke ultrafijnstof met roet en PAK.

PM2.5 blijkt schadelijker dan gedacht en kent geen drempelwaarde. Alleen directe luchtwegklachten zoals luchtwegirritaties, astma of COPD (longfalen) kunnen mensen zelf toewijzen aan fijnstof in houtrook. Bij alle andere gezondheidsschade lukt dat niet, zoals de toename van oorontstekingen of luchtweginfecties, longkanker, een hoge bloeddruk, hartfalen, hartritmestoornissen, hart- en herseninfarcten, adipositas en diabetes 2, dementie, de ziekte van Parkinson, te vroeg/klein geboren kinderen met meer kans op onderontwikkelde longen, leerstoornissen, ADHD en autisme.

Houtkachels zijn volgens de Emissieregistratie verantwoordelijk voor 23% van het PM2.5 maar in woonwijken (dorpen) met meerdere kachels kan dat oplopen tot wel 50% volgens metingen van Scapeler (pg 56). EcoDesign kachels stoten altijd nog 16.800 keer meer PM2.5 uit dan de geadviseerde maximale dagwaarde van de WHO#.

Zowel voor binnen als buiten stoken zijn er goede alternatieven; niet-stokers (80%) gebruiken die ook. Kies voor houtrookvrij: schone lucht, betere gezondheid, vitalere natuur en een veiliger klimaat. Lees bij Stichting HoutrookVrij bijvoorbeeld de samenvatting informatie met bronnen.

Inge Everhardus, arts Maatschappij & Gezondheid n.p. verbonden aan Stichting HoutrookVrij