Lezerspost: hondje tussen de paarden

Beste ruiters op het strand,

Op zaterdagmiddag 5 maart liepen uiteraard veel mensen met het prachtige weer op het strand. Wij ook, met een ander stel, bij de zuidelijke strandopgang Castricum. Opeens hoorden we een soort fladdergeluid achter ons. We keken om en zagen een groep van ongeveer tien ruiters op een stevig paardensoort in volle galop al vlakbij op ons afstormen. Ze schoten vlak ernaast, maar wel genoeg trigger voor de twee kleine hondjes die los rondliepen om instinctief erop af te stormen! Dan helpt roepen niet meer, dus erachteraan omdat het hondje inmiddels midden in de groep paarden rende, ik dus ook.

Zéér gevaarlijke situatie met de kans dat het beestje direct vertrapt zou kunnen worden, los van het risico voor mij. Echter geen enkele neiging tot afbuigen of vermindering van vaart van het achterliggend gedeelte van de groep van nog vijf à zes paarden! Wellicht omdat het immers toch maar om een klein hondje ging, niet een grote Duitse Herder of Dobermann; mogelijk dan een ander verhaal? Uiteindelijk gelukt er zonder schade uit te komen, maar flink geschrokken.

Schandalig respectloze en gevaarlijke actie. Zal wel gegooid worden onder de aanname ‘dat de controle over je hond jouw verantwoordelijkheid is’ maar de vraag ontstaat ook of er nog wel controle zou zijn als hun paard geschrokken zou zijn en hoe bedwingbaar de situatie dan zou zijn geweest met duizend kilo steigerend paardenvlees op het strand bij mensen en andere dieren. Maar laten we hopen dat dit bericht een oproep doet deze situaties in de toekomst te voorkomen en wellicht komt er nog een visie van de betreffende ruiters bij de redactie terecht.

Gegevens inzender bij de redactie bekend