Lezerspost: dierenambulance

Aangezien ik al meer dan dertig jaar beroepsmatig, maar ook als vrijwilliger, betrokken ben bij het wel en wee van huisdieren, heb ik me geabonneerd op Google Alerts over dit onderwerp. Graag wil ik reageren op de bijdrage van Trudy Kist en Marjorie Janse over de Dierenambulance. Wat me opvalt is dat nergens vermeld wordt dat Dierenambulance Noord-Kennemerland een onderdeel is van de landelijke organisatie Dierenbescherming. Mogelijk is dat bij inzenders ook niet bekend. De voorheen in Castricum actieve Dierenambulance Kennemerland is juist lid van de Federatie van Dierenambulances, die streven naar verdere professionalisering van hun werk.

Ook de dierenambulance in mijn eigen regio is sinds een aantal jaren in handen van de landelijke Dierenbescherming. Ook wij worden geconfronteerd met een veel minder diervriendelijke organisatie dan we voor die tijd gewend waren. De snelheid waarmee bij levende dieren gereageerd wordt is regelmatig veel te traag. Overleden dieren worden door deze dierenambulance, net als in Castricum, niet meer opgehaald waardoor ze onnodig en zonder chipcontrole naar een milieu-straat gebracht moeten worden voor destructie. Ook de klantvriendelijkheid ten opzichte van vinders van een dier laat te wensen over. Een vinder zal zich daarom bij een tweede keer wel bedenken voordat hij weer contact opneemt met deze dierenambulance.

Ter informatie: in 2021 ontving de organisatie Dierenbescherming volgens het eigen jaarverslag € 27.952.000 van particulieren die iets willen bijdragen aan het beschermen en verzorgen van dieren! Ik kan desondanks helaas niet anders dan de ervaring van de schrijvers van het gepubliceerde artikel bevestigen.

Gegevens inzender bekend bij de redactie