Lezerspost: Bewoners overvallen? Wij niet.

Op dinsdag 25 maart plaatste het Noordhollands Dagblad een artikel met de suggestieve titel: Buurt voelt zich door Castricum ‘in de zeik’ genomen om huisvesting statushouders. ‘Zij krijgen een huis, terwijl wij al jaren op een geschikte woning wachten’. Het artikel vervolgde: ‘Vrees voor overlast, angst om kinderen alleen op straat te laten en vragen over het welzijn. Bewoners rondom de Stetweg in Bakkum maken zich grote zorgen over de statushouders’.

Het is goed om te weten dat niet iedereen in de buurt er zo over denkt. Daar heeft de journalist ook geen onderzoek naar gedaan. Een groep buurtbewoners staat namelijk al klaar om de opvang van de statushouders zo goed mogelijk te ondersteunen. Een warm welkom helpt daarbij beter dan deze tendentieuze toon. We kennen de mensen die er komen namelijk nog helemaal niet. Hoog tijd om daar verandering in aan te brengen op een positieve manier.

Een humane opvang van vluchtelingen in Nederland en ook in Castricum vraagt om een structurele aanpak. Door jaren wegkijkbeleid van de gemeente Castricum is er nu sprake van een tekort aan sociale huurwoningen én een tekort aan opvangplekken voor statushouders. Dat is het werkelijke probleem. Stop met het bouwen van villa’s en los de lange wachttijden voor betaalbare (huur)woningen eens op! Die 18 statushouders in de John Deere-showroom heten we als buurt van harte welkom.

Buurtcomité humane opvang statushouders Bakkum