Lezerspost: bewaakte fietsenstalling

De bewaakte NS-fietsenstalling in Castricum is inderdaad een lachertje. De NS levert een dienst en die dienst heet ‘bewaakte fietsenstalling’. De eerste 24 uur is gratis, daarna is het een betaalde dienst. De term ‘bewaakt’ suggereert veiligheid. Ik weet inmiddels uit eigen ervaring dat het een betaalde dienst is voor ‘schijnveiligheid’. Eind juli is ook mijn twee jaar oude E-bike gestolen uit deze fietsenstalling. Via mijn verzekering was de financiële schade binnen een week opgelost.

Sinds twee weken heb ik weer een nieuwe E-bike. Ook die is dinsdag 22 augustus uit dezelfde fietsenstalling gestolen. Wat ik aantrof waren meerdere kapot geknipte sloten. Daar waar ik bij de eerste fiets nog dacht van ‘ach, pech’ blijft nu na de tweede keer een gevoel van onveiligheid en ook onrecht hangen. Ook nu ga ik het samen met de verzekering weer oplossen, maar wat mij vooral raakt is dat niemand hier verantwoordelijkheid neemt om iets te veranderen of te verbeteren.

Ik heb de NS aangesproken op de dienst ‘bewaakte fietsenstalling’ die zij leveren. De enige reactie was ‘spijtig voor u maar wij kunnen niets doen; het stallen van een fiets in onze fietsenstalling is uw eigen verantwoordelijkheid’. Ik heb wederom aangifte gedaan bij de politie, nu met het nadrukkelijke verzoek om beelden van de bewakingscamera’s bij de NS op te vragen en onderzoek te doen. Ik verwacht daar eerlijk gezegd weinig van. De politie gaat ongetwijfeld de kaart ‘capaciteitsgebrek’ trekken.

Ik verwacht niet dat ik na de tweede diefstal mijn fiets terug te krijgen, maar het gebrek aan verantwoordelijkheid nemen steekt. In ieder geval de NS – en ik verwacht ook de politie – doen actief niets. Dat betekent ook de daarmee een boodschap wordt afgegeven ‘dames en heren fietsendieven… ga vooral uw gang in de ‘bewaakte’ NS-fietsenstalling’. Dit moet stoppen.

Leo Buys