Lezerspost: 60-plusser en toch fit en vitaal blijven

Als royale 60-plusser trok fitheidsprogramma ‘Fit & Vitaal 60+ Castricum’ mijn bijzondere aandacht. Wekelijks speel ik een potje volleybal met andere sportieve senioren. Die activiteit loopt van begin september tot einde mei. Het programma van Team Sportservice Kennemerland voor zomermaand juni komt als geroepen. Eerst een vrijwillige fitheidstest, daarna vier weken – twee keer per week –- diverse sporten uitproberen. Tegen geringe kosten kunnen deelnemers zich in- en ontspannen. Sportieve uitdaging voor senioren om te ontdekken welke tak van sport hen het beste past. Onder leiding van kundige trainers wordt overdag zowel binnen als buiten gesport.

Het programma blijkt voor iedereen geschikt. Conditie, spierkracht en BMI worden in ongedwongen atmosfeer gemeten. Daarna vernemen deelnemers op welke dagen zij uit het grote aanbod van ‘Beweeggids 60-plus’ welke mogelijkheden krijgen voorgeschoteld. Voor de maand juni 2022 betrof dit tafeltennis bij TTV Castricum, veteranen fitness bij Full of Life, Gezond Oud buiten bewegen in NH-duingebied, yoga bij Full of Life, (wandel)hockey bij MHC Castricum, wandelen in het duin, gymnastiek bij DOS Castricum en jeu de boules bij De Stetters.

Clubvertegenwoordigers zetten zich op enthousiaste wijze in om het alle circa vijftien deelnemers naar de zin te maken. Bij tafeltennis in het fraaie clubgebouw met als gastvrouw Marjan verschalkte collega-sporter Ruud mij menigmaal met zijn sterke backhand. Pittige krachtsinspanningen bij Cross fit onder leiding van Wessel met lichte en/of zwaardere ballen, schijven en roei-installatie daagden onze spierkracht uit. Marie-José begeleidde ons zeer enthousiast met een aantal oefeningen door het bos rond Johanna’s Hof. Saskia was minstens zo enthousiast bij het uurtje yoga, besloten met de uitdrukking ‘namasté’. Hockeyers Hidde en Leonard leerden ons met stick en bal om te gaan. Geen simpel kunstje, dat op de spiegelgladde grasmat echter geslaagd uit de verf kwam. De groene duinwandeling onder leiding van Ciska bracht ons in vervoering door de fraaie natuur van Noord-Hollands duingebied.

In de slotweek kwamen we eerst in de gymzaal van DOS Castricum terecht. Onder leiding van ‘gymjuf’ Marjan werden alle spieren van ons lijf gerekt, gestrekt en weer ontspannen. Op en naast onze matjes hanteerden wij elastieken linten en gewichten in een ruim uur vol actieve inspanning. Tot besluit stond twee dagen later het laatste onderdeel op het programma. Jeu de boules bij De Stetters, op sportpark Wouterland. De ontvangst door clubvertegenwoordigers Kees en Rob zorgde voor gezellige, ontspannen sfeer. Bij sommigen kwamen herinneringen aan vakanties naar boven. Met veel animo werden metalen ballen in de richting van het houten ‘butje’ geworpen. Op weg naar een score van dertien bleef de opvatting dat deelnemen belangrijker is dan winnen.

Meedoen in plezierige ambiance gold voor elke activiteit, Fit en Vitaal 60+ Castricum vormde een geslaagde uitdaging. Aan elke deelnemer resteert de keuze welke tak van sport aantrekkingskracht heeft om lid van een vereniging te worden. Team Sportservice Kennemerland ontvangt een verdiende pluim, het initiatief is voor herhaling vatbaar. Voor liefhebbers resteren immers nog meer dan genoeg sporten om fit en vitaal te blijven.

Peter Samuel, Limmen