Lezerpost: bio-bloemen

Er is de laatste tijd veel publiciteit over gif en energieverbruik in de bloemen- en bollenteelt. Gelukkig lezen wij o.a. in deze krant ook over (bollen)boeren hier en in de regio die stappen zetten richting een gezonde teelt (ecologisch en biologisch). Ook zijn er al pluktuinen en hier en daar stalletjes langs de weg waar wij burgers, prachtboeketten kunnen kopen.

Wij denken dat het nu belangrijk is, dat ook de bloemenwinkels en tuincentra hun volgende stappen gaan zetten in deze richting. Zij kunnen bloemen en planten aanbieden die onbespoten of biologisch geteeld zijn, lokaal geteeld en van het seizoen. En natuurlijk zonder plastic verpakkingsmateriaal. Wij denken dat er geen sprake hoeft te zijn van een impasse (de verkoper zegt: er is geen vraag naar, de koper zegt: er is geen aanbod). Hoogste tijd om deze impasse te doorbreken!

Ondertekenaars zijn dan ook van plan om in de Nationale Klimaatweek van 30 oktober tot en met 5 november tot actie over te gaan om deze ontwikkeling naar biologisch, lokaal en van-het-seizoen in beweging te zetten. Stap voor stap, want elke stap telt.

Namens de themagroep bio-bloemen en -bollen van Transitie Castricum,
Angeline Egbers en Marleen Heeman (marleen.heeman@transitiecastricum.nl)