Lever zaterdag zaailingen in bij Meer Bomen Nu

Castricum – De organisatie ‘Meer Bomen Nu’ gaat dit jaar een miljoen bomen (ver)planten. Iedereen kan daarbij helpen door zaailingen uit eigen tuin (of uit die van de buren of oma) te doneren. Op zaterdag 27 november kun je zaailingen inleveren op honderden plekken in het land. In Bakkum kan dat bij de MeerBomenNu Bomenhub aan de Duinenboschweg (einde Zanderijweg).

Elke boom of struik produceert ieder jaar zaailingen. In een achtertuin is vaak geen ruimte voor al die zaailingen om volwassen bomen of struiken te worden. Maar iemand anders wil ze graag hebben! Lever zaailingen en stekken in en ‘Meer Bomen Nu’ zorgt ervoor dat ze een goed plekje krijgen. Zo planten we samen een miljoen bomen voor klimaat en biodiversiteit!

Zo behandel je de zaailingen

Ga in de tuin op zoek naar zaailingen van bomen en struiken tussen 50 en 150 centimeter hoog. Haal het hele boompje/struikje uit de grond met zoveel mogelijk wortel. De kluit kun je er afschudden en hoef je niet mee te geven. Stekken zijn ook welkom. Elke tak van een wilg, populier, vlier, vlinderstruik of vijg kun je in de grond steken en dan groeit er een nieuwe boom of struik. Vlier, vijg of druif: snoei de houtige delen terug in stukken van ongeveer 50 à 60 centimeter en zet ze met de onderkant in water of grond, zodat ze niet uitdrogen (dit kan ook met vlinderstruik, maar pas later in het seizoen).

Populier/wilg: schuin afzagen of knippen, liefst 2 à 3 meter lang, bij planten minimaal 50 centimeter in grond. Afleggers van bramen, frambozen, ribes, kruisbes met wortel afsteken. De zaailingen hoeven niet in potten te zitten, ze worden bij ontvangst gelijk ingekuild, geplant of tijdelijk in de sloot gelegd. Het is fijn voor de ontvanger als de zaailingen zijn voorzien van een label met de soortnaam erop. Lever ze in bij Bomenhub Bakkum op zaterdagmiddag 27 november tussen 14.00 en 17.00 uur. (Foto: aangeleverd)