Let op! Bijziendheid bij kinderen: doe de test

Castricum – Bijziendheid (myopie) is één van de meest voorkomende oogafwijkingen ter wereld. In Nederland lijdt ongeveer dertig procent aan bijziendheid en onder twintigers ligt het percentage zelfs al rond vijftig procent. Als je bijziend bent, zie je objecten vlak voor je wel scherp, maar lukt het je niet goed om objecten op grotere afstand ook scherp te zien. Er is een duidelijk verband te leggen met het gebruik van telefoons, laptops, tablets, spelcomputers en lezen. We kijken steeds vaker naar dingen dichtbij, terwijl we minder vaak in de buitenlucht zijn.

Optometrist Lex Klein Schiphorst van Bossinade Optiek: ,,Over de hele wereld zijn onderzoeken gedaan en rapporten geschreven, de conclusie is steeds hetzelfde: kinderen zouden meer buiten moeten spelen. Er wordt nu te weinig ver weg gekeken, bovendien zorgt het licht van buiten er ook voor dat de groei van het oog, die de basis voor bijziendheid vormt, afgeremd wordt. Er komt een hele golf kinderen aan die een grotere kans hebben om bijziend te worden. Daarom nodigen we alle kinderen uit om langs te komen voor een testje.’’

Die test moet uitwijzen of de kinderen in een risicogroep vallen. Blijkt dat het geval te zijn, dan krijgen ze daar uitleg over. Is er niets aan de hand? Dan krijgen ze sowieso een mooie vlieger mee naar huis. Voor deze test dient men zich vooraf via www.bossinade.nl aan te melden. (Foto: Bossinade Optiek)