Leiding oudereninloop Kooiplein bedenkt creatieve oplossing

,,Voor sommigen is dit het enige uitje in de week”

Castricum – Ze misten het allemaal, het wekelijks gezellige samenzijn in het Rode Kruisgebouw aan het Kooiplein. Door het coronavirus werd de oudereninloop omstreeks half maart stopgezet. Voor de deelnemers een bittere pil, want stuk voor stuk zien ze altijd naar de vrijdagochtend uit. De leiding bedacht afgelopen week een ludieke manier om de draad weer op te pakken.

Toos Krimp, een van de leidsters: ,,Er bleek een duidelijke behoefte te bestaan om elkaar eindelijk weer eens te ontmoeten. Er is in de loop der jaren een hechte band tussen de deelnemers ontstaan. Alleen is samen komen in de ruimte die we normaal gebruiken niet mogelijk omdat je hierin geen anderhalve meter afstand van elkaar kunt houden. In een opwelling bedacht ik om de inloop buiten te houden. Ik legde deze optie donderdagmiddag telefonisch voor aan de deelnemers en iedereen was heel enthousiast. Er was zelfs iemand die reageerde met ‘Ik kom er meteen aan’. Vier van de zestien deelnemers konden er vier niet komen vanwege andere afspraken.”

Toos heeft, als een echte padvinder, eerst de boel verkend. Ze wilde bijvoorbeeld weten hoe de stand van de zon in de ochtend is, dit om te voorkomen dat de deelnemers verschroeien. Onder de twee Esdoornbomen lijkt een prima locatie te zijn gevonden. De toegevoegde parasol en de lavendel bloemetjes op tafel zorgen voor een Mediterraan sfeertje.

Terwijl collega Monique koffie inschenkt komt Jan Terpstra (96) met Nordic Walking stokken aanlopen. De wandeling vanaf zijn woning aan de Boccherinistraat is een eitje voor Jan. Op de dinsdagochtend banjert hij nog steeds zo’n drie á vijf kilometer met een groep Nordic Walkers door de Bakkumse duinen. Voorbijkomende voetgangers en fietsers merken op dat het er gezellig uitziet en men vraagt of er soms een feestje gevierd wordt.

Lock down

Mia van der Staak (86) vertelt dat ze tijdens de lockdown veel galerijgesprekken voerde met haar buurtjes, uiteraard op anderhalve meter afstand van elkaar. Daarnaast pakte ze vaak de telefoon. Ze zegt aan haar sociale trekken te zijn gekomen.

Naast haar zit Greet Sepers (93). Ze woont in een appartement in Sans Souci. Ze was graag volgende week naar haar dochter in Australië gegaan, maar dan zou ze eerst twee weken na aankomst in quarantaine moeten. Dit ziet ze niet zitten.

Jan Borst (86) verwoordt de afgelopen periode als volgt: ,,De vrijdagochtend is iets waar iedereen naar uitziet en dit hebben we tijdens de lockdown allemaal gemist. Zelf ben ik er de afgelopen maanden wel op uit geweest, maar voor sommigen is dit het enige uitje in de week. Je hoeft niet eens te praten. Als je maar even gezellig bij elkaar zit.”

Als Toos en Monique de ochtend afsluiten blijkt dat iedereen heeft genoten. Toos zegt dat een volgende bijeenkomst afhangt van het weer. Het moet wel droog zijn, waarop iemand opmerkt: ,,Anders nemen we toch ons regenpak mee!’’ Over enthousiasme gesproken. (Tekst: Henk de Reus)

Fotobijschrift:
Het was voor iedereen een gezellig weerzien na drieënhalve maand. (Foto: Henk de Reus)