Lego-Sint van twee meter bij Huis van Hilde

Dit jaar vindt Sint-Nicolaas tijdelijk ook onderdak bij Hilde, in haar huis in Castricum. Daar is een tentoonstelling met voorwerpen die met zijn feest te maken hebben. Bijzonder is een twee meter grote Sint van Lego; wie het aantal steentjes raadt krijgt een prijs. Woensdag wijdt Sint zijn tentoonstelling zelf in; groot en klein is welkom op de opening om 15.45 uur, toegang gratis.

Hilde leefde in de vierde eeuw, in dezelfde eeuw als Sint Nicolaas; maar ze leefden ver van elkaar. Hilde kwam oorspronkelijk uit wat nu Oost-Duitsland heet, en Sint Nicolaas uit Myra (het huidige Demre in Zuidwest-Turkije). Hilde is al lang geleden overleden, maar gelukkig is haar skelet bewaard gebleven. Wie haar reconstructie op ware grootte ziet, zou bijna zweren dat ze nog leeft. Sint Nicolaas leeft ook nog steeds voort, door zijn feest.  

Er zijn een mantel en mijter uit 1925 te zien, ansichtkaarten met afbeeldingen van het Sinterklaasfeest, schoolplaten en andere voorwerpen die met het feest te maken hebben. Het is duidelijk dat de goedheiligman niet alleen bij ons, maar ook elders in Europa welkom wordt geheten. Zo staat er een twee meter hoog beeld van Sint uit Lego-steentjes, afkomstig uit Denemarken. De expositie ‘Hilde ontvangt Sint’ is samengesteld uit de collectie van Peter van Trigt en Wim Theunissen en loopt tot 6 januari en is te vinden in museumcafé Hildes Heerlykhyd. De toegang is gratis.