Leerlingen van Het Kleurenorkest planten honderden bloembollen

Limmen – Leerlingen van kindcentrum Het Kleurenorkest hebben honderden bollen rond het schoolgebouw geplant. In het voorjaar van 2021 zullen de schooltuintjes er daardoor zeer kleurrijk gaan uitzien. De actie is onderdeel van het internationale project Bulbs4Kids.

Maar liefst 2200 schoolklassen in Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Canada en Zweden planten dit najaar samen 1,3 miljoen bloembollen. Zo leren de kinderen hoe en wanneer bollen geplant moeten worden en toveren ze hun eigen omgeving om tot een kleurrijk geheel. Voor het Kleurenorkest had meester Bor ook nog diverse bloembollentelers uit de regio gevraagd om een kleurrijk pakket en daar is gul aan bijgedragen. In alle zes de schooltuintjes en natuurlijk ook bij de ‘Stam Plus Theetuin’ zijn honderden tulpen, narcissen, krokussen en alliums geplant. Een deel van de bollen is geplant in potten en bakken, zodat in het voorjaar de kleurenpracht overal neergezet kan worden. Bovendien kunnen de leerlingen profiteren van de pluktuinen en daar een mooie bos bloemen plukken.

Hoe werkt het?

Met het Bulbs4Kids-bloembollenpakket maken de deelnemende klassen kennis met bloembollen. Het pakket bevat alle ingrediënten om kinderen op een educatieve manier te laten zien en ervaren hoe bloembollen uitgroeien tot kleurrijke bloemen. In het pakket zitten verschillende soorten bloembollen, schepjes, plantenstekers, werkboekjes en lesondersteuning voor de docent. Theorie en praktijk zijn hier met elkaar verweven. Eerst de theorie en de regels met elkaar bekijken en bespreken en daarna naar buiten om het geleerde in de praktijk te brengen.

Groen is gezond

Steeds meer onderzoeken bevestigen de positieve invloed van de natuur op de gezondheid. Spelen in en met een natuurlijke omgeving draagt bij aan een evenwichtige en gezonde ontwikkeling van kinderen. Het maakt kinderen creatiever, slimmer én fitter. Alleen is de afstand tussen mens en natuur door de verstedelijking nog nooit zo groot geweest als nu. Voor Bulbs4Kids is dit de reden om 2200 gratis Bulbs4Kids-pakketten aan te bieden aan basisscholen, zodat kinderen met elkaar bloembollen kunnen ontdekken. Op het Kleurenorkest blijft het niet alleen bij groen, ook het grote kippen en konijnenhok hoort bij de natuureducatie. De leerlingen verzorgen en voeren de dieren zelf. Natuurlijk mogen tijdens alle pauzes, en soms ook daar buiten, lekker knuffelen met de beestjes.

Stam plus theetuin

Speciale eyecatcher op het Kleurenorkest is de ‘Stam Plus Theetuin’. Toen de leerlingen vanwege de lockdown in dit voorjaar thuis zaten, heeft meester Bor deze tuin opgezet en vormgegeven. Zoals alles moet groeien, is de ‘Stam plus Theetuin’ ook een dynamisch geheel. De leerlingen kunnen hier de werkwoordspellinglessen volgen (stam + t). Ook krijgen ze er spellinglessen, kunnen ze er een kopje thee drinken, of gewoon lekker in het zonnetje zitten en buiten hun rekenopdracht of taalwerkschrift maken. Na de winter luidt een weelderige pracht van bolbloemen, die met veel zorg door de kinderen van groep 7 met schop, schep én blote handen zijn gepland, het voorjaar in. (Foto: aangeleverd)