Leerlingen Montessorischool planten op landelijke Boomfeestdag eerste zeven pluim-essen

Castricum – Afgelopen woensdag hielpen leerlingen van de Montessorischool met het planten van zeven pluim-essen in de Anna van Burenstraat. Deze actie vloeit voort uit het plan van de gemeente om meer te investeren in klimaat en duurzaamheid. De zeven bomen zijn de eerste van een serie van een paar honderd bomen die de gemeente voornemens is te gaan planten.

Door Henk de Reus

Om 09.30 uur komt wethouder Valentijn Brouwer, samen met Theo Schouws (groenbeheerder bij de gemeente Castricum en Uitgeest), aan bij de Montessorischool om het thema van de Boomfeestdag ‘Met Bomen werken’ uit te leggen. De wethouder zegt dat meer investeren in diverse soorten groen goed is voor de biodiversiteit. ,,Maar wat is biodiversiteit?’’, vraagt een van de leerlingen. Theo Schouws legt uit dat het gaat om de verscheidenheid aan planten- en diersoorten op aarde. ,,Veel diersoorten halen hun voedsel uit planten, maar niet elke soort houdt van dezelfde plant. Als je maar één soort plant hebt komen niet alle diersoorten aan hun trekken en dreigt voor hen voedselgebrek. Dit moeten we voorkomen omdat anders bepaalde diersoorten uitsterven.’’

Meer groen

Wethouder Brouwer voegt hieraan toe dat de gemeente meer wil investeren in klimaat en duurzaamheid en dat dit betekent dat ze werkt aan meer groen in de gemeente. ,,We willen het huidige aantal bomen de komende tijd/jaren met enkele honderden uitbreiden. Aan jullie de taak om de eerste zeven bomen te planten.’’

Handen uit de mouwen

Na de uitleg trekken 23 leerlingen van groep 5 een thema-T-shirt aan met de tekst ‘Boomfeestdag/One Tree Per Child’. Ze lopen met de wethouder naar de Anna van Burenstraat waar de eerste zeven bomen (pluim-essen) al in een vooraf gespit gat staan te wachten op aarde. De handen gaan uit de mouwen en de leerlingen nemen een schop en een bezem ter hand om de bomen met aarde toe te dekken en deze aan te stampen. Ze krijgen hierbij aanwijzingen van groenmedewerkers van de gemeente. Wethouder Brouwer loopt langs de verschillende groepjes om zich op de hoogte te laten stellen van de vorderingen. Binnen een half uur is de klus geklaard. Daarna krijgen alle leerlingen een reflecterende verlichtingsband en een bidon als beloning voor hun hulp. De wethouder zegt dat ze nuttig werk hebben geleverd.

Op de foto:
Onder toeziend oog van medewerkers van de gemeente en wethouder Valentijn Brouwer planten leerlingen van de Montessorischool de eerste bomen in de Anna van Burenstraat. (Foto: Henk de Reus)