Leerlingen JPTC door naar finale ‘Raspberry Pi’-competitie

Castricum – Het is leerlingen Kai Deumers (5vwo) en Flip van Marle (5havo) van het Jac. P. Thijsse College (JPTC) gelukt zich te plaatsen voor de finale van de wedstrijd om een innovatieve toepassing te bedenken voor de huidige coronapandemie met behulp van de Raspberry Pi. Vandaag wordt duidelijk of ze de wedstrijd winnen.

In deze competitie van PA Consulting worden leerlingen uitgedaagd om met behulp van een minicomputer op creditcardformaat, de Raspberry Pi, een oplossing te bedenken voor problemen in de samenleving. Toen de informaticadocent vroeg wie deze uitdaging aandurfden reageerden Kai en Flip enthousiast. In hun vrije tijd hebben ze een systeem ontwikkeld dat het aantal bezoekers telt in een winkel om zo te voorkomen dat er te veel klanten in de winkel aanwezig zijn.

Twee van deze computers communiceren draadloos met elkaar en houden het aantal bezoekers anoniem bij. Middels lampjes wordt dan getoond of er niet te veel bezoekers zijn. Een 3D-printer gebruikten ze om de behuizing vorm te geven. De bediening van het systeem gaat middels een knop of QR-code en hiermee worden de gegevens real-time in een database verwerkt. Maandag mocht Kai in een pitch het ontwerp toelichten. Daarbij beantwoordde hij de vragen van de vakjury, terwijl Flip op dat moment zijn examen scheikunde maakte. Op het JPTC wacht iedereen in spanning af of de twee leerlingen de landelijke wedstrijd gaan winnen. (Foto: aangeleverd)