Leerlingen Jac. P. Thijsse winnen Raspberry Pi-competitie

Castricum – Vorige week wachtte iedereen op het Jac. P. Thijsse College nog vol spanning op de uitslag van de Raspberry Pi-competitie. Donderdag kregen Kai Deumers (5v) en Flip van Marle (5h) het verlossende bericht: de jury heeft de Castricumse inzending tot winnaar uitgeroepen. Hiermee winnen ze een bedrag van vijfhonderd euro voor de school.

Toen informaticadocent Jack Tempel aan het begin van dit schooljaar vroeg wie interesse had om mee te doen aan de competitie om op basis van de minicomputer ‘Raspberry Pi’ een toepassing te verzinnen om corona te bestrijden, reageerden Kai en Flip, beiden informaticaleerlingen, direct enthousiast. Van de wedstrijdorganisatie ontvingen ze een Raspberry Pi en gingen ze direct aan de slag.

Hun ontwerp, dat met een 3D-printer werd gemaakt, registreert middels de QR-code of de drukknop hoeveel klanten er gelijktijdig in een winkel aanwezig zijn. Bij het verlaten van de winkel wordt dit ook weer geregistreerd. De twee boxjes koppelen automatisch met elkaar en zijn dus plug-en-play. In een database wordt realtime het aantal bezoekers anoniem bijgehouden en uitgelezen. Lampjes op de box geven aan of een klant de winkel binnen kan gaan of niet.

De jury, onder meer bestaande uit vertegenwoordigers van NS, ProRail, Rabobank en de gemeente Amsterdam, met functies als ‘chief technology officer’ en directeur ‘innovatie en technologische vernieuwingen’, was van mening dat Flip en Kai een mooie toepassing bedacht hadden, meer dan alleen technologie en programmeren. Ook na de pandemie kan hun product gebruikt worden voor crowdcontrol van bijvoorbeeld parken en evenementen. Dat alles maakte dat ze de prijs verdienden. (Foto: aangeleverd)