Leerlingen Cuneraschool presenteren zelfgemaakte oorlogsfilmpjes

Foto boven:
De rollen zijn deze keer omgekeerd. Guido en Fay worden nu zelf gefilmd en geïnterviewd tijdens de presentatie van hun zelfgemaakte oorlogsfilmpjes. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Afgelopen woensdag vond de symbolische presentatie plaats van de oorlogsfilmpjes die kinderen van de Cuneraschool de afgelopen maanden hebben gemaakt. Burgemeester Toon Mans was hierbij aanwezig. Het gaat om het project ‘Oorlog in de duinen’ van Stichting KIST. In samenwerking met PWN en Huis van Hilde zijn leerlingen van de Cuneraschool en basisschool ‘Helmgras’ in januari gestart met het maken van filmpjes met ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog.

Het was even zoeken voor Stichting KIST cameraman Anton Visser, die het interview opnam. Visser had te maken met de 1 ½ meter maatregel en dan is het niet gemakkelijk om de geluidskwaliteit van de opname perfect te krijgen. Zeker als er ook af en toe auto’s voorbij razen. Gelegenheidsgeluidsvrouw, tevens projectleider, Pauline van Vliet hielp hem een handje door de microfoonhengel vast te houden.

Van Vliet: ,,Vandaag zouden de filmpjes van de Cuneraschool in De Hoep gepresenteerd worden, maar door het Coronavirus kan dit niet doorgaan. Het virus is ook de reden dat het project bij basisschool Helmgras voorlopig on hold is gezet. Hun filmpjes zouden in Huis van Hilde worden getoond. Ook dit kan helaas pas op een later tijdstip plaatsvinden. Om toch alvast bekendheid aan het project te geven is er gekozen voor een symbolische aftrap van de presentatie van de filmpjes die door leerlingen van de Cuneraschool zijn gemaakt.”

Persoonlijke verhalen

De burgemeester vraagt Guido en Fay (beiden 10 jaar) wie zij hebben geïnterviewd en wat ze er van geleerd hebben. Guido noemt een paar namen en zegt: ,,Ik wist eerst niet zo veel van de oorlog en heb best een hoop geleerd via de interviews. Ik vond het project erg leuk om te doen. Het was ook fijn dat we zelf mochten filmen. We deden interviews in de klas, maar ook buiten. Soms was het wel pittig om nieuwe vragen te bedenken en om door te vragen. Ik leerde me te verplaatsen in de situatie van toen. De persoonlijke verhalen vond ik erg interessant.” Op de vraag van de burgemeester of dit verdrietige verhalen waren antwoordt Guido dat dit wel meeviel.

Fay (10) vond het interview met Siem Mooij wel bijzonder. ,,Hij vertelde ons dat hij in de oorlog ‘n keer melk moest halen en onderweg een Amerikaans vliegtuig zag overkomen, dat in het wilde weg begon te schieten. Ook ben ik met John Heideman mee geweest met een bunkertocht. We kwamen langs de tankwal, de Kunstbunker en de plaats waar vroeger een V-I installatie van de Duitsers heeft gestaan.”

Nadat de burgemeester de kinderen heeft bedankt voor hun bijdrage en hun inzet vertelt juf Anne de Ruijter dat de leerlingen er veel van geleerd hebben. ,,Gebleken is dat ze heel goed zelfstandig kunnen werken, luisteren, vragen en doorvragen. De vragen bij de interviews hebben ze vooraf zelf bedacht. Ze toonden zich tijdens het project heel geïnteresseerd. Ook het zelf mogen filmen vonden ze leuk.”

Uitzending

TV Castricum zendt vanaf 29 april tot en met 4 mei a.s. elke dag één van de filmpjes dagelijks vijf keer uit. Ze zijn te zien op kanaal 41. De filmpjes staan ook op de website www.castricum75jaarvrij.nl en op de website van Stichting KIST (http://stichtingkist.nl/). Van Vliet: ,,We hopen de filmpjes op een later moment dit jaar alsnog in Huis van Hilde en in De Hoep te kunnen laten zien.”

De verslaggever heeft alvast een voorproefje mogen zien en is onder de indruk van de inhoudelijke kwaliteit van de filmpjes. Historische zwart-wit beelden zijn aan de filmpjes toegevoegd en geven een goed beeld van de situatie van toen. Op geheel eigen wijze worden jong en oud bij dit thema met elkaar in verbinding gebracht. Dit was precies de bedoeling van het project, dat daarom geslaagd mag worden genoemd. De filmpjes zijn zeker het kijken waard! (Tekst: Henk de Reus)

Leerlingen van de Cuneraschool interviewen Jan Kuiper thuis over de oorlog (bron: Stichting KIST)