Leerlingen Bonhoeffercollege ontwerpen nieuwe milieustraat

Castricum – Veertig leerlingen van het technasium, onderdeel van het Bonhoeffercollege, gaan een nieuwe milieustaat voor de BUCH-gemeenten ontwerpen. De wethouders Paul Slettenhaar (Castricum) en Erik Bekkering (Bergen) gaven hiervoor vorige week het digitale startschot. Het moet een bruisende plek in de regio worden, waar hergebruik en reparatie van materialen en spullen centraal staat.

We gebruiken op dit moment veel te veel materialen en gooien producten na gebruik gewoon weg. Dit zorgt voor een zware belasting van ons klimaat en een tekort aan grondstoffen. Dat kan anders! Te beginnen bij onze milieustraten. Hoe ziet een milieustraat eruit als we zoveel mogelijk van de ingebrachte spullen willen hergebruiken en repareren? De leerlingen van het Bonhoeffercollege gaan hier de komende maanden mee aan de slag onder leiding van het Bergens architectenbureau Natrufied. Hoe ziet het gebouw eruit? Hoe werkt een architect aan dit vraagstuk? En hoe bouw je die zelf ook weer van herbruikbare materialen?

Tentoonstelling maquettes in Heiloo

In juni gaan tien groepjes leerlingen hun maquettes en posters tentoonstellen in Heiloo. Wethouder Bekkering: ,,De gemeente Bergen is samen met de gemeenten Castricum, Uitgeest en Heiloo aan het onderzoeken hoe de milieustraat van de toekomst eruit ziet. Je moet echt anders gaan denken over de milieustraat. Stel je voor dat je in de toekomst bijna geen containers meer hebt waarin je spullen weggooit. Dat dan de meeste spullen ingezameld worden en door lokale ondernemers worden opgeknapt en een nieuw leven krijgen.’’ Wethouder Slettenhaar: ,,Hoe de milieustraat van de toekomst eruit ziet, daar hopen we veel inspiratie over op te doen met deze opdracht. Ik kijk uit naar de tentoonstelling!’’ In juni reiken de wethouders van de vier gemeenten gezamenlijk een prijs uit aan het beste team. (Foto: aangeleverd)