Leerlingen Bonhoeffercollege krijgen boeken nu thuisbezorgd

Castricum – De leerlingen van het Bonhoeffercollege zitten al een aantal weken thuis. Lessen op afstand volgen is natuurlijk een prima alternatief, maar hoe ga je te werk als je er boeken voor nodig hebt, die je normaal gesproken even leent van de mediatheek op school? Els Reijnders en Sandra Mous, de twee medewerksters die de mediatheek met behulp van vrijwilligers runnen, bedachten een oplossing. Ze bezorgen de boeken nu aan huis.

Met ongeveer zestienhonderd leerlingen op school is het in de mediatheek normaal gesproken de hele dag bedrijvig. De ongeveer achtduizend boeken die er op de plank staan, vinden gretig aftrek bij de studenten, die ze nodig hebben om dingen op te zoeken of om de verplichte literatuurlijst te kunnen afwerken. Daarnaast staan er ook dertig computers in de ruimte, die door leerlingen goed worden gebruikt om informatie op te zoeken en studieopdrachten te maken. Nu de leerlingen noodgedwongen langere tijd thuis zitten, moest er voor het uitlenen van boeken een alternatief worden bedacht. ,,Eerst lag er een plan op tafel om een aangepast loket in de mediatheek te maken, met wachtpunten om de anderhalve meter, maar daar ging de schoolleiding niet mee akkoord’’, vertelt medewerkster Sandra Mous.

Ze legt uit dat gevreesd werd voor groepsvorming buiten het schoolgebouw. ,,Mijn collega Els Reijnders en ik hebben allebei een elektrische fiets, dus we besloten om de boeken dan maar bij de leerlingen thuis te brengen.’’ Nu rijden ze bij toerbeurt door de regio met een stapel boeken in de fietstas om de scholieren aan de benodigde literatuur te helpen. Want niet alleen in Castricum zelf, ook in Limmen, Uitgeest, Heemskerk en Heiloo werden al boeken bezorgd. Indien mogelijk worden de boeken door de brievenbus gegooid, maar soms lukt dat niet en moet worden aangebeld. Het zijn dan vaak de ouders van de leerlingen die het pakketje in ontvangst nemen, zij geven aan de actie zeer te waarderen. Leerlingen sturen per e-mail bedankjes voor deze extra service. (foto’s aangeleverd)