Leer over kleding van vroeger en nu in Huis van Hilde

Castricum – Archeologiemuseum Huis van Hilde is sowieso al een bezoekje waard met wel duizend archeologische schatten en de reconstructies van vroegere bewoners van onze provincie, maar in de voorjaarsvakantie is er extra veel te doen in het museum, met speciale aandacht voor kleding. Waarvan maakten de mensfiguren in Huis van Hilde vroeger hun kleding en wat kunnen we daarvan leren om nu duurzame keuzes te maken voor onze eigen kledingkast? De expositie ‘Kleed je Goed’ staat nog even in Huis van Hilde en leert je via diverse opdrachten hoe je ervoor kunt zorgen dat de archeoloog van de toekomst jouw kleding niet zal terugvinden.

In de voorjaarsvakantie zijn er extra activiteiten rond de expositie georganiseerd, zoals de interactieve workshop ‘Waardeer je kleren’ voor iedereen van 8 jaar en ouder. Hierin komen vragen aan de orde als ‘Hoeveel liter water wordt er gebruikt bij het maken van één spijkerbroek?’. En wat is eigenlijk beter; repair, refuse of recycle? Iedereen die inspiratie heeft opgedaan in de expositie ‘Kleed je Goed’ kan meteen zelf aan de slag, want ook de Creatieve Wieven komen naar Huis van Hilde voor een workshop kleding pimpen. Neem je oude spijkerbroek, T-shirt of tas mee en maak er iets van dat je weer wilt dragen. Ook kunnen bezoekers deze vakantie kennismaken met textiel(technieken) uit de prehistorie; leer over de grondstoffen voor kleding en textiel die toen werden gebruikt zoals brandnetel, vlas en leer en ga zelf aan de slag met wol spinnen, bast twijnen en weven.

Nieuwe speurtocht en kinderrondleiding

Huis van Hilde heeft ook een nieuwe speurtocht gemaakt. Met aanwijzingen en zoekplaatjes moet het hele gezin Aak helpen zijn huisgenoten in Huis van Hilde te leren kennen en de vondsten te ontdekken uit hun tijd. Ook zijn er in de vakantie extra kinderrondleidingen gepland waarin kinderen tussen circa 6 en 12 jaar op reis door de tijd gaan met Hilde, Cees de Steentijdman of Kjeld de Friese Koopman. Naast alle extra activiteiten is kun je natuurlijk ook terecht in ArcheoLab, waar je vondsten kunt vasthouden, onderzoeken en ontdekken waar het vroeger voor gebruikt is. Ook de ArcheoHotspot (foto), waar je in de huid kruipt van een archeoloog en kunt helpen met het sorteren van een beerput, is extra geopend deze vakantie.

Meer informatie en aanmelden

Kijk op www.huisvanhilde.nl om te zien op welke dagen welke activiteiten gepland zijn. Alle activiteiten zijn gratis na toegang tot het museum. Voor de workshop ‘Waardeer je kleren’ en de kinderrondleiding is aanmelden verplicht in verband met een maximum aantal deelnemers. Aanmelden kan via de website www.huisvanhilde.nl. (Foto: Huis van Hilde)