Lars (17) slaagt cum laude op Jac. P Thijsse

Vwo-leerling Lars van Keulen uit Castricum zegt ‘best gespannen’ te zijn als hij anderhalve week geleden op een telefoontje van zijn mentor wacht. Toen hij eindelijk werd gebeld, hoorde Lars dat het mogelijk cum laude was. ,,Maar zeker wist ik dat nog niet. Mijn mentor had een vermoeden, maar de bevestiging kreeg ik pas bij het ophalen van mijn cijferlijst.” Zijn reactie is nuchter. ,,Natuurlijk is het onwijs leuk, maar ik was blij dat het überhaupt gelukt was.” Veel reden tot twijfel had de 17-jarige Castricummer niet, zijn cijferlijst was goed. ,,Ik ging er lekker in, anders had ik op mijn examen allemaal tienen moeten halen”, zegt hij lachend. ,,Tijdens de centrale examens moet je gemiddeld wel een 8 halen om cum laude te kunnen slagen.”

Voor natuurkunde en Duits scoorde Lars het hoogst: een 8,9. Niet verwacht, wel gehoopt. Vooral natuurkunde is, gezien de keuze voor zijn studie, wel belangrijk. ,,Dat vind ik misschien wel het mooiste cijfer, maar eigenlijk ben ik trots op het totaalplaatje. Met één vak slaag je niet cum laude.” Hoewel zijn examens over het algemeen goed gingen, had hij bij Engels achteraf zijn twijfels. ,,Bepaalde teksten vond ik moeilijk – lastiger dan mijn Engelse proefexamens.” Voorafgaand aan zijn toetsen heeft Lars vooral veel geoefend. ,,Boeken doornemen heeft geen zin meer, je moet oefenen, oefenen, oefenen. Examens maken. Welke vraagstelling hanteren ze? Hoe worden bepaalde onderwerpen belicht? Dan krijg je een beetje een idee van de echte toetsvragen.”

Met zijn vwo-diploma op zak vertrekt Lars na de zomer naar Delft voor een technische studie. Werktuigbouw. ,,Binnen de technische studies is dit een van de bredere opleidingen.” Fijn, vindt Lars, wat hij weet nog niet precies wat hij later wil worden. ,,Ik hoop dat ik in drie jaar een beeld krijg van de kant die ik op wil. Of ik ook in Delft ga wonen? Nee, dat niet. Ik heb straks twee uur reistijd op een schooldag, maar als ik die uren vul met lezen en leren komt het allemaal goed.” (Mardou van Kuilenburg)