‘Langs de IJssel’ nu ook een tv-programma

Castricum – In de afgelopen dagen stond de telefoon roodgloeiend bij liedjesschrijver Henk Jan van Harten. Vrienden en kennissen wilden weten of zijn lied ‘Langs de IJssel’ de inspiratiebron was geweest voor het tv-programma met de gelijknamige titel. Zaterdag werd de eerste aflevering van ‘Langs de IJssel’ uitgezonden bij Omroep Max.

De liedjesschrijver zegt vooraf niet te zijn benaderd door Omroep Max of Skyhigh TV, de producent van het tv-programma. Gaat de liedjesschrijver, geboren en getogen in IJsselstad Zwolle, juridisch toetsen of zijn titel rechtmatig is gebruikt? ,,Nee’’, zegt van Harten. ,,De IJssel verdient alle aandacht en als omroep Max mijn lied wil gebruiken, bijvoorbeeld dat presentator Huub Stapel, die ook zanger is, een eigen versie uitbrengt, dan vind ik dat alleen maar leuk.’’ Van Harten zong zijn lied zaterdag op het Smaakmakers Festival en zondag bij restaurant De Oude Keuken.

Het lied staat op de cd ‘Van Harten over de Liefde’ die in het coronajaar 2021 werd uitgebracht. Deze uitgave werd mede mogelijk gemaakt door crowdfunding en steun van het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Holland. In het lied bezingt Van Harten de IJssel als een liefdesrivier die slingerend door het landschap zijn geboortestad Zwolle verbindt met de geboortegrond van zijn vrouw. Op YouTube staat de videoclip van het lied, waarin je ziet hoe de IJssel langs die geboortegrond in de Achterhoek stroomt. (Foto: aangeleverd)