hand

Langer in je geliefde huis blijven wonen: vijf tips voor senioren

PARTNERBIJDRAGE

Veel mensen die een respectabele leeftijd hebben bereikt, zien zichzelf gedwongen om kleiner te gaan wonen. Maar wie zeer gehecht is aan zijn huidige onderkomen, kan ook een aantal aanpassingen verrichten om nog langer van die geliefde plek te kunnen genieten. Vijf handige tips.

Ontdek de gemakken van een sta-op fauteuil

Met een verminderde mobiliteit is opstaan nogal een opgave. Daarom bestaan er verhoogde closetpotten, blokjes waarmee bedden opgehoogd worden en de speciaal voor senioren ontworpen relaxfauteuil, ook wel sta-op fauteuil genoemd. De rugleuning, hoofdsteun en voetenbank kunnen allemaal worden versteld. Op woonplatform Loft24.nl staan veel zeer smaakvol vormgegeven voorbeelden van deze comfortabele zitmeubels.

Traplift installeren in plaats van verhuizen

De trap kan op een zeker moment een onneembare hindernis worden. Is dat een reden om de boel te koop te zetten? Soms niet! Een traplift installeren is een investering die ruimschoots wegvalt tegen de kosten van een verhuizing. Zoek een specialist en geniet van het veilige vervoer langs de trap, terwijl anderen er nog op de reguliere manier gebruik van kunnen maken.

Slaapkamer beneden inrichten

Wie ruim woont, kan ook een deel van de begane grond inrichten als slaapgedeelte. Het is maar net hoeveel waarde er wordt gehecht aan de oppervlakte hiervan. Veel woningen zijn al op de benedenverdieping uitgebouwd, en die aanpassing leent zich uitstekend voor het opnieuw indelen van het geheel. Wie pertinent niet wil verhuizen, overweegt deze optie. Net als met het installeren van een traplift zijn er uiteraard kosten aan verbonden. Maar (de stress van) het zoeken naar een gelijkvloerse woning op de huidige markt is ook geen aanrader.

Ook een huislift is allang geen uitzondering meer

Die theorie gaat eveneens op voor de huislift. Een eigen lift is allang geen uitzondering meer! Dit is bijvoorbeeld een optie wanneer de ene bewoner nog kwiek de trap kan bestijgen, maar de ander is aangewezen op een rolstoel of rollator. Of wanneer de vorm van de trap zich niet leent voor de installatie van een traplift – denk aan wenteltrappen.

Computer- en smartphonecursus voor meer comfort

De huidige tijd biedt veel online gemak-diensten en senioren profiteren hier eveneens van. Denk aan maaltijdservices. Maar vandaag de dag komen ondernemers werkelijk bijna alles aan huis bezorgen, na een paar simpele handelingen op de computer, tablet of smartphone. Niet iedereen gaat graag intensief met die apparaten om, maar ze bieden indirect dus wel veel comfort. Een digitale stoomcursus – wellicht kunnen de kinderen een middagje meekijken – is absoluut geen overbodige luxe, zeker voor wie afgelegen woont.