Landschap Noord-Holland start actie voor herstel van amfibieënpoelen in Zeerijdtsdijkje

Castricum – Poelen – klein en groot – vormden ooit een levendig netwerk in het Noord-Hollandse landschap. Ook in Natuurgebied Zeerijdtsdijkje bij Castricum zijn deze waardevolle watertjes in de loop der jaren verdwenen of vervuild geraakt. Wat overblijft, groeit dicht met gras en riet, raakt overwoekerd door bramenstruiken en wilgen, droogt uit of krijgt geen zonlicht meer. Daardoor hebben soorten als de rugstreeppad, de kleine watersalamander en talloze libellen het moeilijk. Landschap Noord-Holland zet zich in voor bedreigde diersoorten in onze provincie en start daarom een grote herstelactie. Iedereen die natuur een warm hart toedraagt kan daarbij helpen.

Opknapbeurt elf poelen

Landschap Noord-Holland wil dit najaar elf poelen in vier natuurgebieden herstellen. Om dit mogelijk te maken is € 60.000 nodig. Via een crowdfunding actie roept de natuurorganisatie natuurliefhebbers en omwonenden op om hieraan bij te dragen. Op de lijst staan elf poelen waaronder twee in het Zeerjjdtsdjjkje.  Ecologen van de natuurorganisatie hebben een plan van aanpak gemaakt, het is maatwerk per poel.

Poelen Zeerijdtsdijkje

Het Zeerijdtsdijkje is een stukje land gelegen aan de Heereweg in Castricum. Het gebied ligt precies tussen duinen en weilanden en vormt een gevarieerd landschap met bloemrijke, natte weitjes met poeltjes en talloze bijzondere flora en fauna. Om soorten als de rugstreeppad en libellen zoals de viervlek, azuurwaterjuffer en vuurlibel hier te behouden is het noodzakelijk twee poelen in het gebied grondig aan te pakken. De poelen zijn zo dichtgegroeid en overwoekerd dat er nauwelijks water in staat. Om het zonlicht weer toe te laten, verwijdert Landschap Noord-Holland overhangende takken, riet en bramenstruiken. In de poel groeiende planten worden verwijderd zodat de poel weer een laagje water krijgt en padden hun eiersnoeren af kunnen zetten. Vrijgekomen planten en maaisel wordt afgevoerd. Dit alles gebeurt zorgvuldig en ecologisch verantwoord.

Een zorgvuldige aanpak

Ecoloog Steven Joles licht toe: “We zorgen dat elke poel straks weer voor minstens de helft uit open water bestaat. Tegelijk laten we delen met begroeiing ongemoeid, zodat het leven dat er nog is, niet verstoord wordt. En van het gekapte hout maken we schuilplekken voor de fase dat amfibieën aan land komen.” De natuurorganisatie hoopt dat door deze aanpak zeldzame soorten de poelen als leefgebied gaan ontdekken. 

Steun de poelenactie

De werkzaamheden zijn essentieel, maar vallen buiten de reguliere subsidieregelingen. Met voldoende donaties kan het herstel in oktober starten – precies op het moment dat veel dieren in rust zijn. Landschap Noord-Holland vraagt inwoners van Castricum daarom om een steentje bij te dragen.
Elke bijdrage, klein of groot, helpt het waterleven in onze provincie weer tot bloei te brengen. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl/poelen. (Foto: Yorinde Diepstraten)