Landelijk 20.000e vrijwilliger sinds start Beach Cleanup Tour

Regio – De grootste landelijke opruimactie op de stranden is weer van start gegaan. Dinsdag vond op de stranden van Cadzand en Schiermonnikoog de aftrap plaats. In twee weken tijd werken de twee teams naar elkaar toe. Castricum staat voor zondag 13 augustus op de agenda. Landelijk heeft Stichting De Noordzee dit jaar de 20.000e vrijwilliger mogen verwelkomen.

Stichting De Noordzee vraagt met duizenden vrijwilligers tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour aandacht voor peukenafval op het strand en de aanpak van afval bij de bron. Vijftien dagen lang maken duizenden vrijwilligers de hele Nederlandse Noordzeekust schoon. Bijna tweeduizend vrijwilligers hebben zich al aangemeld voor de dertig opruimacties. Er is extra aandacht voor vervuiling door sigarettenpeuken. Hoognodig: peuken blijven het meest gevonden afval op drukbezochte stranden en zijn zeer schadelijk voor de natuur en het milieu. Op dinsdag 15 augustus worden in Zandvoort de resultaten van de gehele actie bekendgemaakt.

Mijlpaal: de 20.000e vrijwilliger

Deze editie verwelkomt Stichting De Noordzee de 20.000e vrijwilliger sinds het begin in 2013. De stichting noemt het geweldig dat zoveel strandliefhebbers zich inzetten voor een schoon strand, maar het laat ook zien dat afval echt bij de bron moet worden aangepakt. ,,We bedanken al die geweldige vrijwilligers. Tegelijkertijd is het wrang dat we de afgelopen tien jaar met hen meer dan 100.000 kilo afval hebben opgeruimd en dat het nog steeds zo’n groot probleem is. Voorkomen is beter dan genezen. Het is noodzakelijk dat er meer maatregelen komen om afval bij de bron aan te pakken’’, stelt Ewout van Galen, hoofd programma’s bij Stichting De Noordzee. ,,Naar verwachting stijgt de komende decennia de productie van plastic wereldwijd enorm. Het is dweilen met de kraan open. Plastic vervuilt het milieu en bedreigt het zeeleven. De afvalkraan moet simpelweg dicht.’’

Sigarettenpeuken: het meest gevonden afval op toeristische stranden

Stichting De Noordzee vraagt tijdens de schoonmaakactie aandacht voor peukenafval. Op populaire stranden in Nederland zijn sigarettenpeuken het meest gevonden afval. Peuken, zeer schadelijk voor de natuur en het milieu, bestaan voor 95 procent uit plastic. Daarnaast bevatten ze allerlei giftige stoffen en kan één peuk wel duizend liter water vervuilen. ,,Ze horen absoluut niet thuis in de natuur’’, vertelt tourorganisator Sebastiaan Verkade van Stichting De Noordzee. ,,Het strand is geen asbak.’’ Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour worden elke dag alle peuken geteld, dat resulteerde vorig jaar in 86.954 peuken. Dit is volgens de stichting maar een fractie van het totale aantal peuken dat op het strand ligt.

Volg het goede voorbeeld van rookvrije stranden

Daarom roept Stichting De Noordzee kustgemeentes op rookvrije stranden in te voeren. Verkade: ,,Er is echt een momentum tegen peukenafval gekomen. Een aantal gemeentes geven een geweldig voorbeeld door rookvrije zones in te stellen op hun strand.’’ In 2019 werd op het strand van Renesse een vijfhonderd meter lange strook rookvrij gemaakt. De gemeente Noordwijk volgde met een rookvrije zone in 2022 en in 2023. Dit jaar willen de gemeentes Den Haag en Goeree-Overflakkee dit ook doen. Stichting De Noordzee hoopt dat alle gemeentes dit goede voorbeeld volgen.

Inschrijven

Het is nog steeds mogelijk om deel te nemen aan één of meerdere etappes. Inschrijven kan via http://www.beachcleanuptour.nl/etappes. Naast de opruimactie staat er op diverse locaties een Noordzeekraam waar strandbezoekers tussen 11.00 en 16.00 opruimmaterialen kunnen lenen.

Over Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee is al ruim veertig jaar dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie staat voor een schone en gezonde Noordzee die duurzaam wordt gebruikt. De stichting werkt aan het bereiken van een gezond ecosysteem dat invloeden van buitenaf weerbaar en veerkrachtig opvangt. Volgens Stichting De Noordzee moet de Noordzeenatuur altijd het uitgangspunt zijn voor duurzaam gebruik. De organisatie komt op voor de Noordzee en werkt samen met andere partijen aan oplossingen voor huidige en toekomstige uitdagingen op de Noordzee. De jaarlijkse landelijke strandschoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzij de steun van de hoofdsponsor Boskalis en vele andere partners.

Op de foto:
Deelnemers aan de Boskalis Beach Cleanup Tour in 2022. (Foto: Bos Media Services)