Laatste week van expositie: oude bomen bewaren in een virtuele wereld

Bakkum – Kunstenaar en speculatief designer Nicole Spit exposeert met haar kunstproject ‘Digitaal Bomen Monument’ in Huize Koningsbosch. Daar zijn de prints te zien van een select aantal door photogrammetry gescande gedigitaliseerde bomen. Op de prints zijn de bomen te zien die in 3D-software bewerkt zijn en in een surreële droomwereld zijn teruggeplaatst. Met behulp van een Augmented Reality-app kun je nog een extra bewegende animatielaag bekijken, waarin de boom in zijn specifieke droomwereld te zien is. De expositie is nog tot 1 februari te zien.

 Oude bomen kun je niet, zoals oude stenen monumenten, restaureren. ,,Soms zie ik een indrukwekkend oude boom verslagen op de bosbodem liggen. Of je ziet een enorme stronk, waarop de rest van de boom mist en slechts nog de jaarringen je vertellen, dat er jarenlang een magnifieke reus moet hebben gestaan. Dan denk ik, zouden we dit soort oude karakteristieke bomen wellicht kunnen bewaren als monument?’’, vertelt Nicole Spit, de maker en bedenker van kunstproject Digitaal Bomen Monument.

Metaverse

Ze vervolgt: ,,Oude bomen kun je helaas niet zoals oude stenen monumenten restaureren. Veel bomen verdwijnen door bomenkap, bosbranden, omdat ze zich niet op tijd kunnen aanpassen aan klimaatveranderingen, door ziekte of soms gewoon door ouderdom. Hoe zou je de karakteristieken van die boom, gevormd door de tijd, dan wel kunnen bewaren? Nu we allemaal steeds meer tijd in een virtuele omgeving doorbrengen en de verschillende ‘Metaverse’-werelden in opkomst zijn, dacht ik dat we bomen wellicht in de driedimensionale virtuele wereld, als digitaal arboretum (bomenmuseum) kunnen bewaren. Ik loop veel in de Castricumse bossen en net als in een stad met specifieke gebouwen, kom je vaak langs dezelfde karakteristieke bomen. Ze dienen als vertrouwd herkenningspunt.’’

Persoonlijke keuze

Voor het Digitaal Bomen Monument selecteerde Nicole bomen die haar persoonlijk aanspreken. Maar ook zijn er bomen opgenomen die conceptmatig goed in dit kunstproject passen. Iedere boom staat voor een specifieke bedreiging van de bomen. Er zijn ook twee karakteristieke bomen opgenomen, waarvan bekend is dat ze gekapt moeten worden en op bekende plekken in Castricum stonden, zoals de oude kastanje bij Huize Koningsbosch en de oude wilg bij de Tuin van Kapitein Rommel. ,,Thema’s als oprukkende droogte, verandering in het myceliumnetwerk (schimmelnetwerk) onder de bomen, verstoorde voedselvoorziening in de grond, bosbranden, gemis aan ruimte, gaven mij een denkrichting over de behoeftes van een boom. Vandaar ook een van de uitgangspunten van het project; waar droomt een boom over?’’

Omzettingsfoutjes

Gaandeweg het project, en door de vele uren op de computer, ging Nicole juist de kleine omzettingsfoutjes van de 3D-software en de imperfectie van de techniek waarderen, als karakteristieken van de digitale wereld.

,,Denk aan rare ‘blobs’ die ontstonden omdat photogrammetry scans bewegende kleine onderdelen niet zoals mensen konden interpreteren. Zoals de lucht, die als een vorm werd gezien, de foutjes in de vertaling van hoe de afbeeldingen weer opnieuw om een vorm gevouwen moesten worden, de vreemde afsnijdingen. Dat, gecombineerd met bewust gecreëerde elementen in de omgeving van de boom of aan de boom, zoals zwevende bubbels, synthetische kleuren en bewust grove driehoekstructuren. Juist die combinatie geeft een surreëel effect. Ik denk dat de virtuele wereld een eigen specifieke vormentaal krijgt, waarbij ook eigenschappen als zwaartekracht en andere natuurwetten bewust genegeerd kunnen worden’’, legt Nicole uit als ze over de virtuele droomwereld vertelt.

Ze houdt zich al langere tijd bezig met speculatief design bij haar Design Studio Dáárheen, waarbij mogelijke toekomsten onderzocht worden.

Digitale natuur in huis

De 2d prints zijn scanbaar met een gratis augmented reality-app waarna ze ’tot leven’ komen door een toegevoegde animatielaag. Ook zijn er 3D-prints te zien van een aantal bomen uit Castricum, waarvan er twee al gekapt zijn en nu bewaard worden in een digitale wereld. Nu nog te zien tot en met 1 februari in Huize Koningsbosch, Heereweg 84 in Bakkum. Vrij entree. Gehele dag open. Wil je een stukje digitale natuur in je huis? De kunstwerken zijn ook te koop. Ook kun je er het speciale Digitale Bomen Monument Boek aanschaffen. Kijk op www.digitaalbomenmonument.nl voor meer informatie. (Foto’s: Nicole Spit)