Laatste schaakronde van 2021

Limmen – Op het moment dat op vrijdagavond 26 november een nieuw pakket aan coronamaatregelen bekend werd gemaakt, troffen de schakers van SV Vredeburg elkaar – in het Castricumse biljart- en buurtcentrum – voor de negende ronde van de interne competitie. Dat bleek dus – hoe jammer – de laatste schaakactiviteit van het lopende seizoen.

Door Harold Ebels

Koploper Bob Stolp bestendigde zijn soevereine positie op de ranglijst. In een boeiend duel met tegengestelde rokades toonde hij zich in het eindspel, met een goed gevonden torenzet, net iets slagvaardiger dan zijn tegenstander Harold Ebels. Met een knap loperoffer wist ‘runner up’ Bert Holander de partij tegen zijn zus Sandra te beslissen. Luc Janssen had een behoorlijke kluif aan opponent Remi Aafjes. Maar toen Aafjes in het diepe eindspel een stuk weg blunderde, was het punt toch voor Janssen die daarmee als nummer drie op de ranglijst de gedwongen winterpauze in gaat. Ed van Duin liet op de onderste rij een toren onbewaakt achter. Dat was ‘kaasie’ voor Hidde Ebels, die vervolgens in luttele minuten naar winst schoof.

Tars Wanders veroverde in het middenspel van zijn partij tegen Samer Alrayes een pionnetje, maar wist dat voordeeltje vervolgens niet uit te bouwen tot een zege: een keurig halfje voor Alrayes! In een wild-west-duel met wisselende kansen tussen Paul de Ruijter en Heleen van der Linden was het de dame die het laatst lachte. De Ruijter had een matvariant onderschat. Barry Blekemolen toonde zich sterker dan Gijs Pouw. Op knappe wijze liet Blekemolen het loperpaar het winnende werk doen. Nico Pepping en Hans de Goede speelden een lange partij, waarin De Goede langzaam maar zeker steeds sterker kwam te staan en uiteindelijk de zege veilig stelde. Anders gezegd: Pepping ging strijdend ten onder. Dick Aafjes boekte een vlotte overwinning op Harry Levering, terwijl Jaap Limmen zich sterker toonde dan verenigingsvoorzitter Jan Brantjes. (Foto: Steve Buissinne via Pixabay)