Laatste kans gratis HPV-vaccinatie voor jongvolwassenen

Regio – Iedereen die geboren is tussen 1 januari 1996 en 31 december 2004 heeft een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie ontvangen. In 2023 kunnen zij de twee prikken nog gratis halen. Vanaf volgend jaar moeten ze hiervoor betalen. Voor maximale bescherming tegen HPV zijn twee prikken nodig. Haalt men de eerste nog in juni, dan kan men dit jaar nog de tweede prik ook gratis halen. In deze regio kunnen jongvolwassenen terecht bij GGD Hollands Noorden.

Tachtig procent van de mensen raakt één of meerdere keren in zijn leven besmet met HPV. De verspreiding van HPV gebeurt vooral door seksueel contact. Bijvoorbeeld via handen, het aanraken van geslachtsdelen en geslachtsgemeenschap. Meestal verdwijnt het virus binnen twee jaar vanzelf uit het lichaam. Soms gebeurt dat niet. Dan kun je tot wel vijftien jaar later kanker krijgen. Denk aan baarmoederhalskanker (vrouwen) of peniskanker (mannen), maar ook kanker aan de anus of in de keel- en mondholte. Gelukkig worden niet alle mensen ziek. Bij 10 tot 20 procent ontstaat wel kanker: elk jaar krijgen naar schatting 1100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV

Waarom de HPV-vaccinatie?

De HPV-vaccinatie beschermt vrouwen én mannen tegen wel zes soorten HPV-kanker: baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, vagina, schaamlippen, anus en penis. Vaccinatie betekent bescherming voor jezelf en voor anderen. Niet honderd procent, maar je hebt wel een véél kleinere kans op kanker door HPV.

 HPV-vaccinatie: voor wie?

Meisjes en jongens krijgen in het jaar dat ze tien worden een uitnodiging. In de afgelopen jaren is een inhaalcampagne geweest voor jongeren tot achttien jaar. Nu zijn de jongvolwassenen, geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, aan de beurt. ‘Je kunt de afspraak voor de HPV-vaccinatie zelf online via www.hpvafspraak.nl inplannen. Doe dat vandaag nog, want alleen als je de prik snel haalt, kun je ook de tweede prik nog gratis halen. (Foto: LuAnn Hunt via Pixabay)