Laatste gratis bomen beschikbaar

Castricum – Minder steen in de tuin en meer biodiversiteit? Haal op zaterdag 13 maart een gratis boom op bij MeerBomenNu. In verband met de coronaveiligheid en logistiek dienen belangstellenden eerst via bomen@transitiecastricum.nl een afspraak te maken. Op de bomenhub in Bakkum (Duinenboschweg, aan het einde van de Zanderijweg) zullen zaterdag tussen 09.00 en 13.00 uur honderden bomen en struiken beschikbaar zijn. Het gaat onder meer om de meidoorn, hulst, lijsterbes, vlier, aalbes, wilg en kardinaalsmuts.

Het is vanaf 2009 een traditie in de Haarlemmermeer en omgeving dat er gratis bomen beschikbaar gemaakt worden voor iedereen die zijn tuin natuurvriendelijker wil inrichten. Vorig jaar waren het er 100.000, dit jaar is de actie landelijk uitgebreid in samenwerking met Urgenda en de Caring Farmers onder de naam Meerbomen.nu. De organisatie is veel in het nieuws geweest. Er zijn gedurende de afgelopen winter 190.000 perenbomen, 60.000 sneeuwballen en honderdduizenden zaailingen uit de natuur gratis weggegeven voor het klimaat en de biodiversiteit. In het hele land hebben vrijwilligers geholpen met bomen verzamelen en verplanten.

Eén miljoen bomen

MeerBomenNU had als doel om dit jaar één miljoen bomen te planten, voor het klimaat en de biodiversiteit. Door te werken met gratis jonge boompjes en struiken uit de natuur, laat de organisatie zien dat vergroenen veel goedkoper en sneller kan. Daarnaast willen men laten zien hoe leuk het is om samen te werken aan de vergroening van onze omgeving, dat iedereen mee kan helpen aan ecologisch beheer en wat kan doen aan biodiversiteit en de klimaatverandering. 2300 vrijwilligers hielpen mee zodat negenhonderd boeren en burgers die afgelopen zomer bestelden, bomen hebben ontvangen. De perenbomen en sneeuwballen die door corona onverkocht bleven, fleuren nu tienduizenden tuinen op. Vanwege corona is het aantal van één miljoen niet gehaald, maar hebben vijfhonderdduizend bomen een tweede kans gekregen.

Vuilboom

Een zeer onbekende, maar interessante soort, speciaal voor stadstuinen is de vuilboom. Deze vreemde naam is in feite een eretitel omdat hij al sinds de oudheid gebruikt werd voor detoxkuren, dat wil zeggen om ‘vuil’ kwijt te raken, maar daarnaast levert hij ook het meest zuivere norit, is de waardplant voor twee soorten vlinders en heeft van alle inheemse soorten het langst bloemen en bessen. De boom wordt bovendien niet erg groot en is dus ideaal voor ’tegel eruit en meer insecten en vogels’. (Foto: aangeleverd)