KV Helios vergevorderd met verduurzaming

Foto boven:
De door Lammers Toepoel geïnstalleerde collectoren ten behoeve van de zonneboiler. (Foto: Lammers Toepoel)

Castricum – Gelijktijdig met het 60-jarig bestaan van korfbalvereniging Helios vond in augustus 2022 de opening van het nieuwe kunstgrasveld plaats én de oplevering van de verbouwde kantine. Deze verbouwing was de eerste aanzet in het kader van de beoogde gefaseerde verduurzaming. Het dak werd vernieuwd en bevat nu een dikke isolatielaag. Tevens waren de houten kozijnen vervangen door kunststof kozijnen met dubbel glas. De korfballers zitten er sindsdien spreekwoordelijk warmpjes bij en het eind van alle werkzaamheden was nog niet in zicht.

De volgende plannen betroffen achtereenvolgens de installatie van een zonneboiler voor de warmwatervoorziening en zonnepanelen voor de stroomvoorziening. Subsidieregelingen waren onderzocht en toegekend. Financiering is mede mogelijk gemaakt dankzij de duurzaamheidssubsidie van de provincie Noord-Holland. Maar omdat een deel van de subsidies pas na realisatie zou worden ontvangen was een tijdelijke voorfinanciering nodig.

In plaats van een ‘reguliere’ financiering via een bank is een actie uitgewerkt waarbij leden en andere geïnteresseerden konden inschrijven op de aanschaf van één of meerdere certificaten t.w.v. €250. Tussen 2024 en 2028 worden ieder jaar certificaten uitgeloot en terugbetaald met rente. In mei 2023 waren binnen enkele weken alle 120 beschikbare certificaten verkocht. Dit was écht een blijk van vertrouwen, betrokkenheid en clubliefde! En zodoende fietsten de penningmeester en de voorzitter in juni regelmatig door Castricum om de certificaten persoonlijk af te leveren.

Fase 3 afgerond

De volgende stappen konden gezet worden middels het selecteren van Lammers Toepoel Installatietechniek BV voor de installatiewerkzaamheden en het opstellen van een planning. In de week van 28 november 2023 is Lammers Toepoel gestart met de vervanging van bestaande boilers door een zonneboiler van 800 liter met vijf collectoren op het dak. Nog in 2023 waren deze werkzaamheden van fase 2 afgerond. Vervolgens is op 11 maart 2024 begonnen met de installatie van 48 zonnepanelen en de realisatie van een nieuwe meterkast.

De nieuw geïnstalleerde zonneboiler met 800 liter warm water. (Foto: Johan Oudejans)

Ook deze werkzaamheden zijn intussen afgerond waarmee een einde is gekomen aan fase 3 van de verduurzaming. En de zonnepanelen doen hun werk. Op www.kvhelios.nl is realtime te volgen hoeveel KWh er op dat moment wordt gegenereerd en hoeveel KWh er inmiddels totaal is opgewekt. En dat gaat hard! De douches zijn heerlijk warm. Lammers Toepoel heeft perfect werk geleverd.

Radiatoren verwijderen

De nieuwe zonnepanelen hebben nu nog een overcapaciteit en daar komt fase 4, de laatste fase, om de hoek kijken. Het plan is om in het clubgebouw alle verwarmingsradiatoren te verwijderen en te vervangen door warmtepompen of airco’s. Tevens wordt overwogen om in fase 4 batterijen te plaatsen. En als er ruimte is binnen het budget wordt ook de oude cv-ketel vervangen door een elektrische, zodat KV Helios dan uiteindelijk volledig gasloos zal zijn. Met het uitwerken van de plannen wordt binnenkort gestart.

Groei van onder af

KV Helios had deze nu bijna totale verduurzaming niet kunnen realiseren zonder de zelfwerkzaamheid van heel veel leden. Leden die de club een warm hart toedragen en bereid zijn met ondersteunende werkzaamheden de handen uit de mouwen te stekken. De vereniging leeft en legt een belangrijke basis om de komende decennia gezond te blijven en te kunnen groeien. Groei die ook merkbaar is en zal zijn in het ledenbestand. Er wordt bewust ingezet op groei ‘van onder af’ bij de jongste jeugd.

Financiering is mede mogelijk gemaakt dankzij de duurzaamheidssubsidie van de provincie Noord-Holland.

Had KV Helios twee jaar geleden een enkel F- en E- pupillenteam, komend seizoen wordt naar alle waarschijnlijkheid in de competitie gestart met 2 D-teams, 3 E-teams en 2 F-teams. Een gigantisch resultaat als gevolg van veel inspanningen op het gebied van ledenwerving. En de compleet vernieuwde accommodatie blijkt hierbij een grote troef. Alle teams zijn uiteraard voorzien van trainers en coaches en het plezier spat er bij iedereen van af. En dan is er ook nog een grote groep kangoeroes (4 en 5 jaar) die de eerste korfbalkneepjes onder de knie proberen te krijgen. KV Helios is trots!