Kustbus voorziet duidelijk in behoefte

Castricum – De Kustbus rijdt sinds zaterdag weer dagelijks van het NS-station in Castricum naar de strandopgang en terug. In twaalf minuten tijd kunnen strandbezoekers zich gratis laten vervoeren. De wethouders Valentijn Brouwer en Roel Beems reden zaterdag de eerste rit mee, maar ook zonder hun aanwezigheid zou de buslijn al direct vanaf de start goed bezet zijn geweest.

Door Raimond Bos

Ooit maakte de kustbus deel uit van de reguliere dienstregeling van Connexxion. Nadat de lijn werd geschrapt, besloten plaatselijke ondernemers in samenwerking met de gemeente Castricum om de lijn zelf voort te zetten. Mede dankzij steun vanuit de provincie Noord-Holland kan de kustbus ook dit jaar weer rijden. Er zijn zelfs wat verbeteringen aangebracht ten opzichte van vorig jaar. De eerste bus vertrekt nu ’s morgens een uur later, maar daar staat tegenover dat de laatste bus naar het strand nu om 20.48 uur rijdt, twee uur later dan vorig jaar. Daarna rijdt de bus nog één keer terug naar het station. Wie rond zeven uur een strandpaviljoen opzoekt om wat te gaan eten, kan dus gemakkelijk daarna nog teruggebracht worden.

De kustbus zat al meteen behoorlijk vol. (Foto: Bos Media Services)

Dienstregeling

Vorig jaar reed de kustbus niet op vaste tijden, dit jaar is daar bewust wel voor gekozen. Hiervoor is de voormalige dienstregeling van Connexxion aangehouden. De rit duurt twaalf minuten, de marge is dus niet heel ruim en bij vertraging op de route kan dit problemen opleveren. Er is zes minuten speling om de volgende rit op tijd te kunnen rijden. De kustbus stopt op verzoek bij Camping Castricum en heeft nu voor het eerst ook een vaste halte bij De Santmark. Nieuw is verder dat deze speciale buslijn in het overzicht op de website 9292.nl is opgenomen. Ook rijdt de bus niet alleen gedurende de zomervakantie in onze eigen regio, maar is de hele vakantieperiode in Nederland aangehouden, zodat ook mensen vanuit andere regio’s tijdens hun vakantie gebruik van de bus kunnen maken.

Reizigers

Zaterdagochtend stonden de wethouders Valentijn Brouwer en Roel Beems al ruim op tijd te wachten bij de halte ter hoogte van het NS-station. Het duurde echter niet lang voordat zich ook andere reizigers meldden. Paula (50) was vanuit Amsterdam naar Castricum gereisd voor een heerlijk stranddagje. De laatste kilometers wilde zij per OV-fiets afleggen, maar die bleken niet meer beschikbaar te zijn. Ze besloot even te kijken of er misschien een bus naar het strand reed. ,,Anders was ik gaan lopen’’, reageert ze. Ook Aron en Valeria kwamen tot de conclusie dat er geen fietsen te huur waren en hadden zich al op een flinke wandeling ingesteld, toen hun oog viel op het bordje van de kustbus. Het jonge stel sluit aan in de rij en vindt vervolgens een zitplaats in de bus. Op de achterste bank neemt een stel uit Hoorn plaats. Hun namen willen ze liever niet in de krant, maar de verslaggever staan ze vriendelijk te woord. In tegenstelling tot hun medepassagiers is de kustbus voor hen geen onbekend fenomeen. Ze maakten er vorig jaar al gebruik van om van en naar Camping Bakkum te reizen. ,,Hartstikke goed, dat de kustbus er is.’’

De wethouders Valentijn Brouwer (links) en Roel Beems reden zaterdag de eerste rit mee. (Foto’s: Bos Media Services)

Oude Connexxion-bus

Omdat het de officiële eerste rit van de kustbus dit seizoen is, worden voor vertrek eerst nog wat foto’s gemaakt. Wethouder Beems kruipt achter het stuur van de bus, maar voegt er onmiddellijk aan toe dat hij niet zal gaan rijden. Als chauffeur Ruben halverwege de rit via de Van Oldenbarneveldweg de rotonde in de N513 opdraait, roept Beems triomfantelijk: ,,Kijk, de auto’s staan daar stil, maar de kustbus rijdt gewoon door.’’ Vorig jaar stond de teller na de zomervakantie op ongeveer zevenduizend vervoerde passagiers. Als de belangstelling voor de eerste rit maatgevend is voor de komende weken, zal dat aantal vermoedelijk overtroffen worden. Veelzeggend is dat ook bij Camping Bakkum op de terugweg al een passagier stond te wachten op deze busverbinding. De kustbus wordt gereden door touringcarbedrijf Bak uit Alkmaar. Men maakt hiervoor gebruik van een opgeknapte bus die voorheen tot het wagenpark van Connexxion behoorde. Het voordeel hiervan is dat de bus al is aangepast op de bushaltes, zodat ook mindervaliden er gemakkelijker in kunnen stappen. Dagelijks wordt de dienst gereden door twee chauffeurs.