Kunstwerk Artikel 1 Grondwet in gemeentehuis

,,Ik hoop dat het bijdraagt aan de verbinding in de samenleving’’

Castricum – Er wordt de laatste tijd veel gedemonstreerd. Is het niet over rassendiscriminatie, dan wel over de coronawet die het kabinet wil invoeren. In het verlengde daarvan hangt er nu een kunstwerk in de raadszaal, dat gebaseerd is op Artikel 1 van de Grondwet, waarin het gelijkheidsbeginsel voor alle Nederlanders en het discriminatieverbod is geregeld.

Naast het onlangs gerestaureerde schilderij ‘Het Salomons Oordeel’ is de raadszaal weer een kunststuk rijker. Het betreft het werk van de Castricummer Marcel Hommes (1973). Het is aan de wand achter de stoel van de voorzitter is geplaatst. De opdracht hiervoor dateert uit de vorige raadsperiode. Raadslid Ralph Castricum stelde voor om de Nederlandse vlag in de zaal op te hangen. Volgens linkse partijen staat de driekleur symbool staat voor het uitsluiten van sommige groepen. Daarom stelde het toenmalige raadslid Ron de Haan voor een prijsvraag uit te schrijven voor het maken van een kunstwerk op basis van Artikel 1 van de Grondwet. Omdat de keuze daarvan lang duurde, kwam de vlag er toch en is het nog maar de vraag of die ooit zal worden verwijderd. In ieder geval past het kunstwerk van Marcel Hommes goed bij de huidige onrustige tijd die voortdurend in het teken staat van corona en demonstraties.

Wereldbevolking

De kunstenaar licht zijn werk als volgt toe: ,,Het bestaat uit twee platen die met afstandshouders aan elkaar verbonden zijn. De voorste plaat bevat de tekst van het grondwetartikel en op de achterste plaat zijn portretten te zien. Die heb ik zorgvuldig geselecteerd, want ik wilde een gevarieerde afspiegeling van de wereldbevolking uitbeelden. Als je de mensen goed wilt zien, moet je letterlijk en figuurlijk dichterbij komen. Ik hoop dat mijn werk bijdraagt aan de verbindingen in onze samenleving.” (Tekst / Foto: Hans Boot)