Kunstroute 2017 verrast wederom

De Kunstroute in Uitgeest trok ook dit jaar weer veel belangstellenden. Waar de vlag uithing, kon men verschillende kunstwerken bekijken. Behalve het keramisch werk van Joop Koopman in De Kuil, kon men hier fotografie van gastexposant Hans Balk uit Castricum zien. Na jarenlang docent Engels te zijn geweest, krijgt hij straks alle tijd om nog meer prachtige foto’s te maken. Zonder fotoshop weet hij kleuren te vangen in natuur of architectuur die adembenemend mooi zijn, zoals zijn foto van de Siciliaanse stad Modica waar steeds meer details zichtbaar worden. Bij Hans Balk zijn overigens cursussen op maat te volgen.

Kleurrijk en sprankelend waren de vrolijk makende organische figuren met een tikje science-fiction van Sonja van Dijk uit Bergambacht, te zien in de Verfschuur van Nel & Jan Tiebie. Na haar uitleg over het proces van de totstandkoming van haar stukken, kreeg men gaandeweg meer bewondering voor haar werken. Marian Timmer viel op met haar keramische werken van kuddes dieren die direct een glimlach op het gezicht toverden. Schilderskring Uitgeest was aanwezig in De Zwaan en had als thema ‘Uitgeest’. Deze Schilderskring is sinds oktober 2010 een collectief van zelfwerkzame kunstschilders uit Uitgeest en omstreken.

Voor echte Uitgeesters waren de werken van Ton Brakenhoff een nostalgische reis waarbij hij desgevraagd uitleg gaf over hoe het vroeger was. Initiator Eric Mulder vraagt zich af of er mensen zijn die ook deel willen nemen aan de Schilderskring. Eric: “Natuurlijk moet men serieus bezig zijn maar je hoeft niet vergevorderd te zijn om je bij ons aan te sluiten. Wij zijn een toegankelijke groep en komen een keer per twee weken bij elkaar tijdens een inloopatelier voor inspiratie, of feedback op onze gemaakte werken en technische tips. Wij hebben uiteenlopende niveaus en vaardigheden, van serieuze amateur tot (semi)-professioneel.” Op de website en facebook staan leuke filmpjes van de schilders waarop men onder anderen ziet hoe een project van Marianne Cappendijk uitgewerkt wordt. Marianne: “Ik schilder abstract en wilde een roulerend stuk. Iedereen heeft twee avonden aan dit stuk meegewerkt  en daarna hebben wij er over gediscussieerd. Dat was heel leuk en eindigde in de slappe lach.” Behalve serieus schilderen is er binnen de Schilderskring dus genoeg ruimte voor humor. Voor informatie: www.schilderskringuitgeest.nl of zie hun facebookpagina. (Monique Teeling)