Kunst in de Tuin: ‘Licht en zwaartekracht’

Castricum – De Tuin van Kapitein Rommel organiseert van 12 tot en met 18 september ‘Kunst in de Tuin’ met het thema ‘Licht en Zwaartekracht’. Er zijn kunstwerken te zien van Erik Bakker, Jola Geldermans, Marije Samuels, Susanne van Rhenen en Anja Jonker. De openingstijden zijn van 09.30 tot 16.30 uur (zaterdag en zondag vanaf 10.30 uur) en de toegang is gratis.

Met deze exposities wordt voor de tiende keer invulling gegeven aan de gezamenlijke passie voor natuur en kunst in de Tuin van Kapitein Rommel. De Tuin is een unieke plek in Castricum. Voor ‘Kunst in de Tuin’ nodigt kunstenares Anja Jonker verschillende kunstenaars uit om in deze natuurlijke oase te exposeren. Zij zoekt de samenwerking en verbindt de kunstenaars met de tuin en met elkaar. Hierdoor ontstaat een magische, creatieve en natuurlijke versmelting. ,,Het wordt een broedplaats. Daar krijg ik vleugels van’’, zegt Anja Jonker. De expositie laat een verscheidenheid aan zeer verschillende vaardigheden van vijf kunstenaars zien; een mix van design, ambacht, dichtkunst en klankkunst.

Thema

Vleugels, vliegen en het overwinnen van de zwaartekracht, één van de vier natuurkrachten. De zwaartekracht, de aantrekkingskracht die twee of meer lichamen op elkaar uitoefenen. Met vleugels daag je deze natuurkracht uit en kun je vliegen en dansen in de wind. Maar ook je geest laten vliegen, het even ontsnappen aan het alledaagse en je verbeelding laten gaan. Daarmee ontstaat het thema van deze Kunstweek: ‘Licht en Zwaartekracht’.

Exposanten

Anja Jonker brengt het beeld ‘Hemelladder’, geïnspireerd op het gedicht ‘Hemelsleutel’’ van Susanne van Rhenen, dat in de Tuin van Kapitein Rommel ontstond. Jola Geldermans is ervaren portretbeeldhouwster uit Beverwijk. De koppen die ze maakt hebben karakter. Met veel passie gaat Jola op zoek naar de kern van haar model. Jola maakt werk in opdracht en maakt daarnaast vrij werk. Ze komt met ‘Portret van Nina Simone’ en vrouwenportretten uit zonnig Afrika.

Erik Bakker is vormgever en muzikant. Geïnspireerd door prachtig hout uit de Jungle maakt Erik zijn objecten. Hij plaatst ze in de juiste stand en geeft ze een nieuwe functie en dan is er licht. Toegepaste kunst mogen zijn lampen genoemd worden. Susanne Van Rhenen is dichteres, natuurgids en fotografe. Zij dicht zwaar en licht. Over beestjes en vlinders. Over natuur die vergaat en ontstaat. Ze fotografeert met een scherpe blik al het kleine gewriemel dat ons vaak ontgaat. Marije Samuels speelt met klanken en materialen uit de natuur. In de natuur is niet alles wat het lijkt te zijn. De metaforen die de natuur ons laat zien verwerkt Marije Samuels graag in haar werk.

Op de foto:
Links een beeld gemaakt door Jola Geldermans, rechts een lamp gemaakt door Erik Bakker. (Foto’s: aangeleverd)