Kunst en iconen rond dood en leven

Castricum – Op zondag 21 april organiseert De Witte Duif Castricum een bijeenkomst over kunst en iconen. Johan Maat zal in de dorpskerk aan het Kerkpad 1 een presentatie geven rond het thema ‘dood en leven’ in kunst en iconen.

Vragen over leven en dood zijn van alle tijden, culturen en godsdiensten. Antwoord op deze vragen vinden we door de geschiedenis heen in de kunstvoorstellingen van hemel en hel. De voorstellingen laten zien dat angst voor de dood eeuwenlang werd aangewakkerd. Dat is gelukkig veranderd. In het Christendom heeft Pasen een centrale betekenis. Dat feest gaat over opstanding en nieuw leven en ook dat vinden we terug in de kunst en op iconen. Naast angstaanjagende voorstellingen van de hel zijn er ook prachtige, bemoedigende tekeningen en fresco’s over Christus die de mens wegtrekt uit de dood.

Johan Maat zal voorstellingen laten zien uit de rijke traditie van kunst en iconen en vertellen over de achtergronden van elk van deze voorstellingen. In de loop van de presentatie wordt duidelijk wat de visie op de dood is vanuit het perspectief van het Oosterse Christendom: dood en leven worden daarin met elkaar verbonden in een alomvattend, positief beeld. De presentatie van Johan begint om 16.00 uur en wordt aangevuld met momenten van muziek uit de Oosterse traditie van de kerk. Na afloop is er gelegenheid samen iets te drinken. Tenslotte is iedereen welkom bij een eenvoudige gezamenlijke maaltijd in de Schakel (achter de dorpskerk). Daarbij delen de aanwezigen wat door ieder is meegebracht. (Foto: Bos Media Services)